Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Trump määräsi kansalliskaartin pois Washingtonin kaduilta, New Yorkissa ulkonaliikkumiskielto päättyi ennakoitua aiemmin

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump sanoo määränneensä kansalliskaartin vetäytymään Washingtonista. Kaarti kutsuttiin apuun mielenosoitusten hillitsemiseksi.

Trump kertoi määräyksestään Twitterissä . Hän huomauttaa tviitissään, että kaarti voi tarvittaessa palata nopeasti. Presidentin mukaan eilisiin mielenosoituksiin osallistui paljon odotettua vähemmän ihmisiä.

Kaartilaisia kutsuttiin apuun kymmenissä osavaltioissa sen jälkeen kun George Floydin pidätyskuoleman vuoksi alkaneet, rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset levisivät ympäri maata.

"Eilen ja viime yönä näimme kaupunkimme parhaat puolet"

New Yorkissa pormestari Bill de Blasio on kumonnut kaupungin ulkonaliikkumiskiellon ennakoitua aiemmin. Iltakahdeksan ja aamuviiden välille asetettu kielto määrättiin rasismin ja poliisiväkivallan vastaisten mielenosoitusten vuoksi, kun protestien alkuvaiheessa joissakin Manhattanin luksuskaupoissa ryösteltiin.

Lauantaina New Yorkissa järjestettiin mielenosoitus, mutta kokoontuminen sujui pääosin rauhallisissa merkeissä eikä poliisi puuttunut asiaan.

– Eilen ja viime yönä näimme kaupunkimme parhaat puolet, de Blasio tviittasi .

Kumoutuminen tuli voimaan välittömästi.

Ulkonaliikkumiskielto oli kaupungin ensimmäinen 75 vuoteen. Alun perin sen oli tarkoitus kestää vielä vuorokauden.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet nyt toista viikkoa. Niiden alkusysäys oli aseistamattoman mustan miehen George Floydin kuolema Minneapolisissa poliisin painettua häntä polvella niskasta pidätystilanteessa. Kyseistä poliisia syytetään toisen asteen murhasta, mikä Suomessa vastaa tappoa. Kolme muuta poliisia ovat saamassa syytteet avunannosta toisen asteen murhaan. Kaksi poliiseista auttoi pitelemään Floydia. Kolmas seisoi lähettyvillä, mutta ei puuttunut tilanteeseen.

Viime päivinä verkossa on levinnyt kuvia ja videoita tapauksista, joissa poliisi pidättää tai jopa hakkaa pampuilla mielenosoittajia eri puolille Yhdysvaltoja levinneissä mielenosoituksissa.

Mielenosoittajat ovat vaatineet sekä rasististen järjestelmien purkamista, ja New Yorkissa vaatimuksena on myös muun muassa muuttaa poliisia suojelevaa lakia.

Maanantaina New Yorkin on määrä alkaa avautua myös koronavirusrajoitusten hellittäessä. Avautumisen ensimmäisessä vaiheessa rakennusala ja tuotanto saavat jatkaa toimintaansa. Liikkeille aukiolo sallitaan rajallisesti.