Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palme-syyttäjä kertoo Ruotsissa murhatutkimuksen kohtalosta

Ruotsissa selviää tänään, nostetaanko pääministeri Olof Palmen murhasta syytettä vain lopetetaanko yli 30 vuotta jatkunut tutkinta. Syyttäjä Krister Petersson vihjasi aiemmin keväällä, että hän pystyy kertomaan, kuka on vastuussa murhasta.

Runsaasti huomiota myös Ruotsin rajojen ulkopuolella herättänyt tiedotustilaisuus alkaa Tukholmassa kello 10.30 Suomen aikaa. Ruotsissa on etukäteen uumoiltu syylliseksi mahdollisesti nimettävän henkilö olevan jo kuollut, mikä merkitsisi tutkinnan lopettamista.

Aftonbladet-lehti kertoi aiemmin tällä viikolla lähteidensä perusteella, että Ruotsin hallitukselle on jo etukäteen kerrottu syyttäjän ilmoituksen pääsisältö. Samaisen lehden mukaan tutkijoiden hallussa olisi Palmen murhassa käytetty ase.

Lehden mukaan Ruotsin hallitus on pitänyt tapauksen tiimoilta kokouksia, joissa myös pääministeri Stefan Löfven on ollut paikalla. Myös Palmen kolmelle pojalle olisi Aftonbladetin mukaan kerrottu jo ennalta tutkinnan johtopäätökset.

Sosialidemokraatteihin lukeutuva Palme ammuttiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta vuonna 1986. Hän oli palaamassa kävellen elokuvista vaimonsa kanssa. Murhaaja ampui kaksi luotia, joista toinen lävisti Palmen ja toinen raapaisi hänen vaimonsa selkää. Ampuja pakeni paikalta Sveavägeniltä juosten.

Ainoa tuomittu vapautettiin

Nyt jo edesmennyt Christer Pettersson tuomittiin murhasta elinkautiseen vuonna 1989. Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet vain muutamaa kuukautta myöhemmin riittävien todisteiden puutteessa.

Vuosien varrella epäilyt murhan järjestämisestä ovat kohdistuneet myös muun muassa Yhdysvaltain ja Etelä-Afrikan tiedustelupalveluihin sekä kurdien PKK-terroristijärjestöön. Myös murhapaikalla ollut ja silminnäkijänä kuultu niin kutsuttu "Skandia-mies" on ollut epäilyjen kohteena. Hän kuoli jo vuonna 2000.

Palme-tutkimukset olisivat voineet päättyä vuonna 2011, kun henkirikos olisi Ruotsin silloisen lainsäädännön mukaan vanhentunut. Edellisenä vuonna hyväksytty lakimuutos kuitenkin mahdollisti tutkinnan jatkumisen. Vihjeitä poliisin Palme-ryhmälle on tullut tasaiseen tahtiin tähän päivään saakka, ja aineistoa on kertynyt valtavasti.

Palmen tapaus on ollut Ruotsin historian suurin ja kallein murhatutkimus, jonka kustannusten pelkästään poliisille arvioidaan nousseen 600 miljoonaan kruunuun eli vajaaseen 58 miljoonaan euroon. Sen päälle tulevat vielä syyttäjän kustannukset sekä kaksi oikeudenkäyntiä Christer Petterssonia vastaan.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 11.30: Tutkimuksen kustannukset olivat 58 miljoonaa euroa, ei 520 miljoonaa.