Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriö arvioi Suomen Perustan valtionavustuksen – perussuomalaiset irtisanoutui ajatuspajan kohujulkaisusta

Perussuomalaisia lähellä olevan ajatuspajan kohujulkaisun sisältö selvitetään opetus- ja kulttuuriministeriössä (OKM). Julkaisun ympärillä käyty keskustelu voimistui keskiviikkona sen jälkeen, kun tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoi selvityksestä Twitterissä .

Selvitykseen johtaa ajatuspaja Suomen Perustan maanantaina julkaisema teos, jossa kirjoittaja, tohtori Jukka Hankamäki esittelee näkemyksiään muun muassa naisten tyranniasta.

– Seksiä pidättämällä naiset koettavat luoda itselleen seksuaalista lisäarvoa ja uskotella olevansa haluttuja, vaikka eivät olisikaan. Vanha sanonta kuuluu, että vain rumat naiset väittävät olevansa ahdistelun kohteina, niin kuin kauniit eivät puolestaan koskaan ole feministejä, Hankamäki kirjoittaa.

Hän toteaa myös, että sugar daddy-, sokerideittailu- ja grooming-ilmiöiden yleistyminen johtuu suureksi osaksi naisten omasta pihtauspolitiikasta. Grooming tarkoittaa esimerkiksi lapsen tai nuoren lähestymistä verkossa seksuaalisessa tarkoituksessa.

Kosonen: Julmaa ja huolestuttavaa

Ministeri Kosonen toi esille Twitterissä, että ministeriön yleisavustuksen saajan velvollisuutena on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen.

Suomen Perusta on saanut tälle vuodelle tukea 120 000 euroa ja useana aiempana vuonna 103 000 euroa. Päätös avustuksista tehdään virkatyönä, eikä ministeri osallistu asiaan.

– Haluan omalta osaltani kuitenkin todeta tämän hyvin selvästi: näkemäni otteet julkaisusta ovat julmia ja huolestuttavia sekä kaukana omasta ihmiskuvastani, Kosonen kirjoitti.

OKM on aiemmin perinyt takaisin perussuomalaisten nuorisojärjestön saamia avustuksia tukiehtojen rikkomisesta.

Ajatuspajan johto "arvioi työtä viimeistelyvaiheessa"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja varapuheenjohtaja Riikka Purra kertoivat keskiviikkona yhteisessä tiedotteessa, että ajatuspajan julkaisut eivät ole puolueen kannanottoja. He epäilevät harkintakyvyn ja laadunvalvonnan pettäneen.

Purra on Suomen Perusta -säätiön hallituksen jäsen. Halla-aho piti maanantaina kirjan julkaisutilaisuudessa poliittisen tilannekatsauksen.

– Puolue käy ajatuspajan kanssa keskustelua siitä, miten perussuomalaisten tavoitteiden kannalta haitallisilta kohuilta voidaan välttyä, puheenjohtajat kirjoittivat tiedotteessa.

Ajatuspaja puolestaan kertoi, etteivät ulkopuolisten tekijöiden julkaisut ole ajatuspajan kannanottoja. Se myös poisti teoksen verkkosivuiltaan "uudelleenarvioinnin ajaksi".

Kirjan esipuheessa Hankamäki kiittää ajatuspajaa "tilaisuudesta toimia sen palveluksessa vuoden ajan" sekä useita Suomen Perustan johtohenkilöitä, jotka "arvioivat työtäni sen viimeistelyvaiheessa".

Ei tarpeeksi esilukijoita

Hankamäki työskenteli ajatuspajassa tukityöllistettynä, kertoo perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos, joka on yksi nimeltä kiitetyistä. Grönroos oli mukana mediaa käsittelevän teoksen ideointivaiheessa, jolloin hän toimi ajatuspajan toiminnanjohtajana. Hänet valittiin puoluesihteeriksi kesäkuussa 2019.

– Joskus viime vuoden keväällä Hankamäki esitteli suullisesti, mitä oli saanut aikaan. Varsinaisen käsikirjoituksen sain vasta kesäkuussa, enkä ehtinyt käydä kuin alkua vähän läpi, kun sitten tehtävät vaihtuivat, Grönroos sanoo STT:lle.

Hän kuvailee saaneensa vuosi sitten vaikutelman turhan jyrkästä ja poleemisesta tyylistä. Hän kommentoi niukkasanaisesti sitä, miten naisia koskevat kommentit ovat päätyneet mediaa käsittelevään teokseen.

– Sanopa se.

Ajatuspajan hallituksen puheenjohtaja Arto Luukkanen puolestaan sanoo, ettei julkaisu käynyt riittävän monen esilukijan läpi.

– Tässä nyt sitten kävi niin, että lukijoita ei ollut tarpeeksi. Se on sitten varmaan tämä korona-aika ja toiminnanjohtajan vaihdos. Kaikkea tällaista on tapahtunut, Luukkanen kertoo STT:lle.

Turkkila pahoittelee kohuteoksen "alatyylistä ilmaisua"

Ajatuspaja Suomen Perustan varapuheenjohtaja Matias Turkkila pahoittelee tiedotteessa Totuus kiihottaa -teoksen tyylilajia.

– On fakta, että kirjoituksessa on paikoitellen alatyylistä, kärjistävää kieltä. Monet osuudet olivat alatyylisiä ja täysin asiattomia. Käytettyjä ilmaisuja ei ole syytä puolustella, hän kirjoittaa.

Turkkila kertoo pitävänsä itseään syypäänä "laadunvalmistuksen virheeseen". Hän kertoo käyneensä teoksen "problemaattiset kohdat" läpi kirjoittaja Jukka Hankamäen kanssa syyskuussa 2019. Turkkilan mukaan kuitenkin myös ajatuspajan toiminnanjohtaja Marko Hamilo on lukenut teoksen. Ajatuspajan hallituksen jäsenet eivät sitä ole Turkkilan mukaan lukeneet.

Turkkila löytää teoksesta myös ansioita.

– Hankamäki esittää monin paikoin erittäin tarkkanäköisiä huomioita yhteiskunnan jännittyneestä tilasta ja nostaa esiin vallitsevia kaksoisstandardeja, Turkkila kirjoittaa.

Ajatuspajan maanantaina julkaistussa teoksessa Hankamäki muun muassa syytti esimerkiksi alaikäisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvästä grooming-ilmiöstä naisten "pihtauspolitiikkaa", kyseenalaisti avioliitossa tapahtuvan raiskauksen kriminalisoinnin sekä vähätteli seksuaalisen hyväksikäytön uhreja.

Turkkila on myös perussuomalaisten äänenkannattajan Suomen Uutisten vastaava päätoimittaja.

Valtionavustuksen selvitys tehdään mahdollisimman pian

Selvitys Suomen Perusta -ajatuspajan saaman valtionavustuksen mahdollisesta takaisinperinnästä on parhaillaan käynnissä. Tarkkaa aikataulua selvityksen valmistumisesta ei osata kertoa, mutta päätös pyritään tekemään mahdollisimman pian, jotta se ei jää roikkumaan kesän ajaksi, opetus- ja kulttuuriministeriön tiedepolitiikan vastuualueen johtaja Erja Heikkinen kertoo.

– Nämä tarkastukset eivät ole tavattomia. Selvityksessä edunsaajalta kuultujen tietojen perusteella päätetään, mitkä ovat ne mahdolliset jatkotoimet, Heikkinen sanoo.

Ministeriö ei ajatuspajoille suunnatuissa tukihakemuksissa arvioi tutkimussuunnitelmia eikä arvioi tuotoksia. Tukia saaneet osapuolet vastaavat itse siitä, että tuotokset noudattavat hyvää tieteellistä käytäntöä.

– Ministeriöllä on kuitenkin oikeus ja velvollisuus aloittaa selvitys, jos joku tuo ministeriön tietoon epäilyksiä, että avustuksen kohde rikkoo tuen ohjeistusta tai hyvään tieteelliseen käytäntöön tai lainsäädäntöön liittyviä näkökohtia, Heikkinen sanoo.

Ajatuspajoja tuetaan osana rahapelitoiminnan tuottojen tieteelle kohdennettua valtionapua. Kyseessä on yleisavustus, joka määräytyy suhteessa eduskuntaryhmien kokoon.

Suomen Perustan saama avustus tälle vuodelle on 120 000 euroa.