Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lontoon keskustan mielenosoitukset muuttuivat hulinoinniksi

Lontoon keskustan mielenosoitukset olivat vaarassa lauantaina riistäytyä mellakoinniksi, kun mielenosoittajat hyökkäilivät keskustassa patsaita suojelevien poliisien kimppuun. Poliiseja heiteltiin muun muassa pulloilla, kertoi BBC .

Keskustaan oli kokoontunut sadoittain mielenosoittajia, vaikka sekä rasisminvastainen Black Lives Matter -liike että sisäministeri Priti Patel kehottivat ihmisiä jäämään kotiin.

Black Lives Matter -liikkeen huolena olivat yhteenotot äärioikeistolaisten ryhmittymien kanssa, jotka olivat ilmoittaneet tulevansa paikalle suojelemaan Lontoon historiallisia monumentteja. Black Lives Matter -mielenosoitus siirrettiin sunnuntaille.

Sisäministeri Patel puolestaan kirjoitti Twitterissä , että koronaviruspandemian aikana satojen ihmisten kokoontuminen vaarantaa kaikkien hengen.

Nähtyään kuvia hulinoinnista sisäministeri uhkasi mellakoitsijoita kovilla toimilla.

– Kaikki väkivaltaan ja vandalismiin syyllistyneet voivat odottaa kohtaavansa lain kovan kouran, Patel uhkasi.

Poliisi oli määrännyt mielenosoittajia poistumaan kaupungin keskustasta viimeistään kello 19 Suomen aikaa.

Ranskassa useita mielenosoituksia

Ranskassa tuhannet ihmiset kokoontuivat ympäri maata protestoimaan rasismia ja poliisin väkivaltaa vastaan. Pariisin keskustaan kokoontui tuhansia mielenosoittajia, jotka oli kutsunut koolle poliisin tutkintavankeudessa vuonna 2016 kuollutta Adama Traorea edustava ryhmä.

Ranskan poliisin toimia valvova viranomainen kertoi loppuviikosta saaneensa viime vuonna liki 1 500 valitusta poliiseista. Valituksista puolet koski väitettyä väkivallan käyttöä.

– Olen tullut tänne tukeakseni mustia ja vähemmistöjä, osoittaakseni solidaarisuutta. Olen nuori ja tulevaisuus kuuluu minulle. Meidän on muutettava asioita, sanoi Binta Kamara, 18.

Protesteja pidettiin myös muun muassa Marseillessa ja Montpellierissä Etelä-Ranskassa ja Nantesissa ja Bordeaux'ssa maan länsiosassa.

"Tämä on kansalaisliike, ei päähänpisto"

Australiassa, Taiwanissa ja Tokiossa oli sunnuntaina rasisminvastaisia mielenosoituksia.

Australiassa suurin mielenosoitus nähtiin Perthissä maan länsiosassa, missä tuhannet ihmiset kokoontuivat puistoon mukanaan Black Lives Matter -kylttejä ja alkuperäiskansojen tunnuksia.

Myös Darwinissa pidettiin samanlainen mielenilmaus. Queenslandin osavaltion useissa kaupungeissa protestoijat muistuttivat niin ikään alkuperäiskansojen unohdetuista oikeuksista.

Myös Taipeissa Taiwanissa ja Tokiossa Japanissa nähtiin rasisminvastaisia mielenilmauksia. Taipeissa mielenosoittajilla oli mukanaan kylttejä joissa sanottiin "Tämä on kansalaisliike, ei päähänpisto".

Maailmanlaajuiset mielenilmaukset saivat alkunsa, kun mustaihoinen George Floyd sai surmansa poliisin pidätystilanteessa Minneapolisissa vajaa kolme viikkoa sitten. Valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuuttia.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.