Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesän lämpöennätys rikkoutui, Ylitorniolla Lounais-Lapissa 28,8 astetta – 30 asteen rajapyykki voi ylittyä lähipäivinä

Kesän lämpöennätys rikkoutui jälleen sunnuntaina, kun Ylitornion Meltosjärvellä Lounais-Lapissa mitattiin iltapäivällä 28,8 astetta.

Lämpimimmät ilmamassat ovat tänään viihtyneet Länsi-Lapin ja Pohjanmaan suunnalla, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen. 28 asteen raja ylittyi myös ainakin Kuusamossa ja Haapavedellä.

Lähes koko maassa on päästy tänään hellelukemiin. Hellerajasta on hieman jääty rannikkoalueilla, Kaakkois-Suomessa ja Lapin tunturialueilla.

30 asteen rajaa hätyytellään

Lähipäivinä 30 asteen rajapyykki voi hyvinkin ylittyä lämpimän sään jatkuessa.

– Todennäköisesti alkavalla viikolla kesän kärkilukemia taas korjaillaan, arvelee päivystävä meteorologi Korhonen.

Metsäpalovaroitus on lähipäivinä laajasti voimassa Etelä-Suomesta ainakin Keski-Lappiin asti. Alkuviikolle on annettu myös hellevaroitus maan etelä- ja keskiosiin.

Viikon edetessä helteen kannoilla saapuu ukkoskuuroja: tiistaina Etelä-Suomeen, keskiviikon paikkeilla myös Keski-Suomeen.

Ukkoskuurot vaikuttavat väistyvän ennen juhannusta.

Hellejuhannus jopa suuressa osassa maata

Suuressa osassa Suomea saatetaan tänä vuonna viettää hellejuhannusta.

Hellelukemiin voidaan päästä Etelä- ja Keski-Suomessa jopa Etelä-Lappia myöten.

Hellerajan ylittyminen juhannuksena näin laajalla alueella olisi huomattavasti keskimääräistä harvinaisempaa, arvioi päivystävä meteorologi Korhonen.

Keski- ja Pohjois-Lapissa viileämpi ilma Jäämeren suunnalta pitää lämpötilat todennäköisesti hieman muuta maata viileämpänä.