Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stora Enso rakentaa Sunilaan koelaitoksen akkuteollisuuden tarpeisiin

Metsäyhtiö Stora Enso kertoo rakentavansa Sunilan sellutehtaalle Kotkaan koelaitoksen, jossa tullaan valmistamaan puupohjaista hiiltä ligniinistä akkuteollisuuden tarpeisiin. Akkuja käytetään muun muassa elektroniikka- ja autoteollisuudessa sekä suurissa energianvarastointijärjestelmissä.

Sunilassa käytetään hyväksi erikoiskuivaa ligniiniä. Sen hyödyntäminen vahvistaa Stora Enson mukaan mahdollisuuksia tarjota vaihtoehtoja fossiilisille ja louhituille raaka-aineille.

– Koelaitos rakennetaan, jotta voisimme hyödyntää biomassasta erotettua, kuivattua ligniiniä yhä laajemmin. Pyrimme korvaamaan fossiilipohjaisia, harvinaisia ja kalliita materiaaleja uusiutuvilla vaihtoehdoilla, sanoo Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen tiedotteessa.

Maailmanlaajuisten akkumarkkinoiden ennustetaan kymmenkertaistuvan viidessä vuodessa etenkin lisääntyvän sähköisen liikkumisen vuoksi. Muuntamalla puusta eroteltu ligniini kovahiilipohjaiseksi anodimateriaaleiksi litiumioniakuille voidaan Stora Enson mukaan korvata akuissa yleisesti käytettävä uusiutumaton, synteettinen grafiitti.

Ligniini on yksi puun pääainesosista. Ligniini on luonnon toiseksi yleisin makromolekyyli selluloosan jälkeen. Sitä on kaikissa kasveissa, ja se muodostaa jopa kolmanneksen puun koostumuksesta.

Sunilan tehtaalla valmistettavalla ligniinillä voidaan jo korvata fossiilisia ainesosia esimerkiksi liimojen fenolihartseissa.

Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015.

– Uskomme, että runsaasti saatavilla olevan uusiutuvan raaka-aineen – eli puun – käyttö on ratkaisevan tärkeää, jotta löydämme kestävämpiä ja edullisempia vaihtoehtoja fossiilisille tai louhituille materiaaleille, joita on maailmassa rajoitetusti saatavilla, Lehtonen sanoo.

Kaupallistamisesta päätetään myöhemmin

Ligniinistä jalostetaan koelaitoksessa litiumioniakkuihin kovahiilipohjaisia anodimateriaaleja, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan grafiittia.

Litiumioniakkuja käytetään tyypillisesti kuluttajatuotteissa, kuten matkapuhelimissa ja muissa kannettavissa laitteissa, sähkötyökaluissa ja sähköautoissa.

10 miljoonaa euroa maksavaa koelaitosta rakennetaan parhaillaan. Laitoksen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2021 alussa. Kaupallistamisesta päätetään koetuotannon tulosten arvioinnin jälkeen.