Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Macron vierailee Lontoossa muistamassa Charles de Gaullen vetoomusta toisessa maailmasodassa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tekee tänään ensimmäisen ulkomaanmatkansa sitten koronaviruskriisin alkamisen. Macron käy Lontoossa muistamassa kenraali Charles de Gaullen kaupungissa 18. kesäkuuta 1940 pitämää kuuluisaa radiopuhetta.

Saksalle antautumista vastustanut de Gaulle vakuutti ranskalaisille, ettei sotaa ole vielä hävitty. Samalla hän vetosi maanmiehiinsä, että nämä jatkaisivat mahdollisuuksien mukaan vastarintaa.

De Gaulle oli siirtynyt Ranskasta Britanniaan vasta edellisenä päivänä aselepoa Saksan kanssa kannattavan marsalkka Pétainin hallituksen noustua valtaa. Aselepo solmittiin muutamaa päivää myöhemmin.

Sodan jälkeen de Gaulle toimi muun muassa Ranskan presidenttinä vuosina 1959–69.

Macron tapaa Lontoossa muun muassa Walesin prinssi Charlesin ja pääministeri Boris Johnsonin. Ulkomaisena arvovieraana Ranskan presidenttiä ei koske Britannian määräys kahden viikon karanteenista ulkomailta tuleville. Sekä Charles että Johnson ovat itse jo sairastaneet koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin.

Kunniamerkki Lontoolle

Macron aikoo vierailun aikana myöntää Lontoon kaupungille Ranskan korkeimman kunnialegioonan kunniamerkin.

Ranskan ja Britannian historiallista liittolaisuutta korostavaa vierailua varjostaa EU:n ja unionista eronneen Britannian brexit-vääntö. Osapuolet eivät ole edistyneet neuvotteluissa tämän vuoden lopussa päättyvän siirtymäajan jälkeisistä järjestelyistä.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian arvioi eilen lehtihaastattelussa, ettei sopimuksettomaan tilaan joutumista vuodenvaihteen jälkeen ole vielä poissa laskuista. Britannian hallitus on puolestaan ilmoittanut EU:lle, ettei se missään tapauksessa aio hakea jatkoa nyt käynnissä olevalle siirtymäajalle. Sen aikana EU:n ja Britannian suhteet ovat pysyneet pääosin ennallaan jäsenyyden päättymisestä huolimatta.