Tass: Vladimir Putin ei sulje pois mahdollisuutta asettua uudelleen ehdolle 2024

Lakimuutkosen hyväksyminen nollaisi Putinin peräkkäiset presidenttikaudet. AFP / LEHTIKUVA

STT

Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa, mikäli perustuslain muutos hyväksytään. Putin puhui sunnuntaina Venäjän Rossija 1 -tv-kanavalla.

– En ole tehnyt vielä päätöstä. En ole sulkenut pois mahdollisuutta, että asetun ehdolle vaaleihin, mikäli perustuslaki sen mahdollistaa. Katsotaan, Putin sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Venäjällä järjestetään 1. heinäkuuta kansanäänestys perustuslain muutoksesta. Muutoksella on tarkoitus niin sanotusti nollata Putinin nykyiset kaksi kautta, jolloin hän voisi asettua uudelleen ehdolle vuonna 2024 ja jatkaa kaksi kuuden vuoden kautta aina vuoteen 2036 saakka.

Putin varoitti etsimästä seuraajaa

Putin varoitti myös virkamiehiä etsimästä hänelle seuraajaa. Presidentin mielestä heidän tulisi keskittyä omaan työhönsä.

– Sanon nyt suoraan: jos tämä (perustuslain muutoksen hyväksyminen) ei toteudu, parin vuoden päästä normaalin työn sijaan virkamiehet alkavat etsiä potentiaalisia seuraajaehdokkaita. Tiedän sen omasta kokemuksesta, Putin sanoi.

Putinista tuli Venäjän virkaa tekevä presidentti 31. joulukuuta 1999, kun Boris Jeltsin erosi tehtävästä. Putin valittiin ensimmäiselle nelivuotiselle presidenttikaudelleen toukokuussa 2000 ja uudelleen 2004.

Hän joutui vuonna 2008 väistymään presidentin paikalta perustuslain mukaisesti, mutta palasi uudelleen presidentiksi 2012. Tuolloin presidentin virkakautta oli pidennetty kuuteen vuoteen. Hänet valittiin uudelle kuusivuotiskaudelle 2018 ja ilman nyt kansanäänestykseen menevää muutosehdotusta Putinin tulisi väistyä tehtävästä 2024.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka