Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannabiskukintoja lähetettiin pikarahtina Espanjasta Suomeen – Tulli paljasti marihuanalähetyksiä, joiden katukauppa-arvo oli yli kolme miljoonaa euroa

Tulli kertoo tutkineensa useita törkeitä huumausainerikoksia, joissa on ollut sama tekotapa. Kaikissa tapauksissa Espanjasta on lähetetty pikarahtilähetyksissä Suomeen kannabiskukintoja eli marihuanaa. Takavarikoidun ja levitykseen päätyneen marihuanan katukauppa-arvo on arviolta yhteensä yli kolme miljoonaa euroa.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo STT:lle, että kyseessä on kaksi samankaltaista rikoskokonaisuutta, joista toinen on syyteharkinnassa ja toinen on lähdössä syytteeseen. Törkeästä huumausainerikoksesta epäiltyjä henkilöitä on vangittuna molemmissa tapauksissa. Osalla epäillyistä on aiempaa rikostaustaa.

Ensimmäisessä rikoskokonaisuudessa lähetettiin vuonna 2019 Espanjasta Suomeen pikarahtilähetyksenä yhteensä noin 50 kiloa marihuanaa kahdeksassa eri pikarahtilähetyksessä. Lähetysten samanlainen pakkaustapa viittaa Tullin mukaan siihen, että huumausaineiden maahantuonti on ollut suunnitelmallista ja tekijät samoja. Pikarahtilähetykset oli osoitettu yksityishenkilöille ja yksityisiin osoitteisiin Suomessa.

Marihuanaa on päätynyt levitykseen noin 43 kiloa, ja sen katukauppa-arvo on arviolta noin 870 000 euroa.

Tapauksen esitutkinnan aikana on ollut kiinniotettuna ja tutkintavankeudessa kuusi noin 30–40-vuotiasta Suomen kansalaista. Tullin esitutkinta asiassa on päättynyt.

Toinen tapaus syyteharkinnassa

Tulli kertoo myös, että toinen epäiltyjen törkeiden huumausainerikosten sarja on siirtynyt syyteharkintaan. Siinä Espanjasta on Tullin mukaan lähetetty marraskuun 2019 ja maaliskuun 2020 välisenä aikana Suomeen kaikkiaan 18 pikarahtilähetystä, jotka sisälsivät yhteensä noin 157 kiloa marihuanaa. Lähetysten vastaanottamisessa käytettiin epäiltyjen sekä tapauksen ulkopuolisten henkilöiden nimiä ja henkilötietoja. Osa pikarahtilähetyksistä oli osoitettu Airbnb -sivuston kautta vuokrattavana olleisiin asuntoihin.

Marihuanaa on päätynyt levitykseen noin 130 kiloa, ja sen katukauppa-arvo on arviolta yli 2,3 miljoonaa euroa. Tapauksen esitutkinnan aikana Tulli takavarikoi käteistä rahaa noin 75 000 euroa. Käteisen epäillään olevan peräisin huumausainekaupasta.

Syyteharkintaan siirtyneestä rikoskokonaisuudesta on epäiltynä kaksi tanskalaista 1990-luvulla syntynyttä henkilöä. Epäillyt olivat matkustaneet Suomeen vastaanottamaan huumausainelähetyksiä ainakin Lahdessa, Kotkassa ja Vastilassa Kymenlaaksossa.

Huumeita oli levitetty molemmissa tapauksissa myyntiin eri alueilla pääkaupunkiseudulla ja Itä-Suomessa.

Tavoitteena häivyttää vastaanottajan jäljet

Tullin Sinkkonen kertoo, että ulkopuolisten henkilöiden osoite- ja nimitietoja sekä Airbnb-asuntoja oli käytetty molemmissa tapauksissa muutamia.

– Siinä oli tarkoituksena se, että pyritään häivyttämään vastaanottajan jäljet käyttämällä ulkopuolisten osoitteita.

Tekijät eivät olleet lähettäneet huumeita ollenkaan omiin osoitteisiinsa, vaan aina jonkin muun henkilön osoitteisiin.

– Lähetyksissä on seurantakoodit lähetyksen seurantaan, ja niitä on tultu pihalle vastaan tai käyty noutamassa lähetykset.

Sinkkonen muistuttaa, että yksityishenkilöiden yhteystietoja on hyvin helppo löytää "mistä vain".

– Ihmisten kannattaisi miettiä, mitä omilla yhteystiedoillaan tekee. Jos joku saa ne käsiinsä, niitä voidaan käyttää hyvinkin väärin. On hyvä ymmärtää, että jos jokaiseen paikkaan laitetaan yhteystietoja, niitä pystyy kuka vain sieltä noukkimaan.