Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakevät ja helle nostaneet esiin vakavia puutteita työmailla

Koronakevät ja jatkuva helle ovat tuoneet esille vakavat puutteet rakennusalan työmaiden sosiaalitiloissa, kertoo Rakennusliitto. Liiton mukaan puutteita on sosiaalitilojen laadussa, määrässä ja hygieniassa.

Rakennusliitto huomauttaa, ettei henkilöstötiloja yleisesti viilennetä ilmastointilaiteilla. Työn tauottaminen ja elpyminen ei onnistu kuumissa sosiaalitiloissa. Monilla rakennusalan työpaikoilla sosiaalitilojen taso ei vastaa nykyisen työturvallisuussäätelyn tasoa.

Rakennusliitto edellyttää rakentamista koskevien sosiaalitilamääräyksien ja rakentamista koskevan työturvallisuussäätelyn päivittämistä vastaamaan nykyvaatimuksia. Nykyvaatimuksen mukaista on se, että rakentajien sosiaalitiloja ja työilmaa viilennetään kesähelteillä.

– Parhaat, työturvallisuudelle orientoituneet rakennusalan yritykset ovat oma-aloitteisesti alkaneet viilentää sosiaalitiloja ilmastointilaitteilla. Vapaaehtoisuudella ja omatoimisuuteen perustuvalla sosiaalitilojen viilentämisellä ei kuitenkaan saavuteta nykyvaatimusten mukaista tilannetta, Rakennusliitto arvioi tiedotteessaan.

Tukahduttavaa erityisesti torninostureissa

Liitto kiinnittää huomiota erityisesti torninosturikuljettajien tilanteeseen.

– Torninosturikuljettajat vastaavat työmaan kaikkein vastuullisimmista nostotöistä. Lasisessa, usein ilmastoimattomassa torninosturin ohjaamossa lämpötila saattaa nousta huimiin lukemiin helteisinä päivinä, Rakennusliitto kertoo.

Liiton mukaan tuhansien kilojen taakkojen nostaminen muuttuu vaaralliseksi, kun torninosturinkuljettajan vointi heikkenee kuumuudessa.

Rakennustyömaiden pakkotahtisuuden ja kiireen vuoksi työn tauottaminen jää kuljettajan osalta monesti toteutumatta, Rakennusliitto huomauttaa.