Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ovensuukysely: Puolan istuva presidentti ja hänen haastajansa toiselle kierrokselle

Ovensuukyselyn mukaan Puolan presidentinvaaleissa järjestetään toinen kierros istuvan presidentin Andrzej Dudan ja hänen haastajansa Varsovan pormestarin Rafal Trzaskowskin välillä.

Konservatiiviselle Dudalle ovensuukysely antoi 41,8 prosentin ja liberaalille Trzaskowskille 30,4 prosentin kannatuksen.

Vaalin toinen kierros järjestetään 12. heinäkuuta.

Dudan katsotaan kuuluvan myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tärkeimpiin liittolaisiin Euroopassa. Duda oli myös ensimmäinen ulkomainen johtaja, jonka Trump tapasi koronakevään jälkeen. Hän vieraili Valkoisessa talossa aiemmin tällä viikolla.

Dudan politiikka on nostattanut niskakarvat pystyyn Euroopan unionissa. Esimerkiksi Dudan tukemat kiistellyt oikeuslaitosuudistukset rapauttavat kriitikoiden mukaan maan demokratiaa.

Äänestyspaikoilla jonotettiin turvavälit huomioiden

Dudan takana seisoo vallassa oleva Laki ja oikeus -puolue. Dudan voitto sementoisi puolueen otteen vallan kahvassa ainakin vuoteen 2023 saakka, jolloin maassa on määrä järjestää seuraavat parlamenttivaalit.

Jos Duda taas häviää, voisi tappio johtaa samalla myös ennenaikaisiin vaaleihin.

Trzaskowskia on luonnehdittu liberaaliksi ja EU-myönteiseksi. Hän onkin luvannut parantaa Puolan suhteita EU:hun.

Asiantuntijat eivät ole olleet yksimielisiä arvioissaan siitä, kumpi ehdokkaista voisi voittaa ensi kuussa järjestettävän toisen äänestyksen.

Äänestäjät saapuivat äänestyspaikoille sankoin joukoin koronatilanteesta huolimatta. Äänestyspaikoilla jonotettiin turvavälit huomioiden, ja äänet annettiin sonnustautuneena muun muassa kasvomaskeihin.

Ovensuukyselyiden mukaan äänestysprosentti oli korkea aiempiin äänestyksiin verrattuna. Äänestysprosentti oli 62,9.

Tämän vuoden presidentinvaalikampanjaa hallitsi huoli demokratiasta ja taloudesta, jota koronapandemia on heikentänyt.

Ero suhtautumisessa sukupuolivähemmistöihin

Puolan hallitus on viime vuosina toteuttanut suosittuja sosiaalietuuksia, mutta on myös ajanut kiisteltyjä oikeuslaitoksen uudistuksia.

Laki ja oikeus -puolueen mielestä uudistuksia tarvitaan korruption kitkemiseksi oikeuslaitoksesta, mutta uudistusten vastustajat sekä EU katsovat niiden murentavan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä ja demokratiaa.

Duda on luvannut puolustaa Laki ja oikeus -puolueen sosiaalietuuksia. Nämä olivat tärkeimpiä tekijöitä siinä, että puolue sai lokakuun parlamenttivaaleissa entistä suuremman enemmistön parlamentin alahuoneessa.

Duda on myös myötäillyt Laki ja oikeus -puolueen hyökkäilyjä sukupulivähemmistöjä vastaan.

Kampanjansa aikana hän muun muassa julisti, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen on "ideologia", joka on tuhoisampi kuin kommunismi. Asiasta kertoi kesäkuun puolivälin tienoilla muun muassa BBC .

Trzaskowski puolestaan on antanut tukensa homojen oikeuksille ja sanonut olevansa avoin ajatukselle samaa sukupuolta olevien liitosta.

Kriitikoiden mukaan Trzakowskin puolue on heikko ja tehoton. Myös Trzakowskin saavutukset pormestarina ovat ristiriitaisia.