Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Istanbulin maailmankuulu Hagia Sofia voi muuttua museosta moskeijaksi

Turkissa korkein oikeus on aloittanut tänään käsittelyn siitä, voidaanko Istanbulin maailmankuulu Hagia Sofia muuttaa museosta moskeijaksi.

Päätöksen antaminen kuitenkin vielä kestää. Korkeimman oikeuden on määrä linjata asiasta parin viikon päästä 17 minuuttia kestäneen kuulemisen jälkeen, kertoi BBC .

Hagia Sofia rakennettiin 500-luvulla kirkoksi silloisessa Konstantinopolissa, mutta muutettiin moskeijaksi osmani-imperiumin joukkojen vallattua kaupungin sulttaani Mehmed Valloittajan johdolla vuonna 1453.

Se on toiminut museona vuodesta 1935, kun Turkki uudistui moderniksi tasavallaksi Mustafa Kemal Atatürkin maallisen ideologian mukaisesti.

Turkin nykyinen presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut, että Hagia Sofian muuttaminen museoksi oli virhe.

1 500 vuotta vanha Hagia Sofia on Unescon maailman perintökohde ja yksi Turkin tunnetuimmista turistinähtävyyksistä. Se sijaitsee Istanbulissa toisen kuuluisan nähtävyyden, Sulttaani Ahmedin eli yleisesti Sinisenä moskeijana tunnetun moskeijan vieressä.

Miellyttäisi Erdoganin kannattajakuntaa, riskeeraisi kansainvälisiä suhteita

Erdoganin aikana turkkilaisessa yhteiskunnassa islamin uskon roolin katsotaan lisääntyneen, joka ei ole miellyttänyt kaikkia turkkilaisia. Osa etenkin Atatürkin maallistunutta mallia kannattavista turkkilaisista on katsonut, että uskontoa yritetään puskea väkisin koko kansalle.

Toisaalta kansallismielisempi ja uskonnollisempi väestö on ollut tyytyväisiä muutoksiin, joiden myötä esimerkiksi päähuivin käyttö julkisissa viroissa on sallittu.

Myös Hagia Sofian suhteen turkkilaisten kannat ovat olleet jakautuneita. Uskonnollisemmat ihmiset ovat kannattaneet muutosta, opposition maallistuneemmat puolueet taas vastustaneet.

Jos Hagia Sofian muutos menee läpi, miellyttänee päätös etenkin kansallismielisiä ja uskonnollisia turkkilaisia, arvioi Turkkiin erikoistunut asiantuntija Hercules Millas kirjoituksessaan Ahval-lehdessä.

– Päätös muutoksesta tulee olemaan täysin poliittinen. Samalla hallituksen on pohdittava suhteita niin Kreikan, Euroopan kuin Yhdysvaltojen kanssa, sanoi taas European Council on Foreign Relations -ajatushautomon asiantuntija Asli Aydintasbas uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on vaatinut, että Hagia Sofia säilyy museona. Pompeon mukaan rakennus on paljon tarvittu silta erilaisten uskontojen ja kulttuurien välillä.

Myös Turkin ortodoksienemmistöinen naapurimaa Kreikka on kritisoinut päätöstä voimakkaasti. Maan kulttuuriministeri Lina Mendoni on lähettänyt Unescolle virallisen protestikirjeen asiasta.

– Päätös antaa tulta uskonnolliselle ja kansallismieliselle fanatismille ja pyrkii vähentämään monumentin globaalia loistetta, hän kirjoitti.