Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Matkatoimistojen mukaan suomalaiset ovat intoutuneet jo varaamaan lentoja etelän lomakohteisiin.

Matkanjärjestäjistä esimerkiksi Aurinkomatkat ja TUI ovat käynnistämässä lentojaan uudelleen muun muassa Kreikkaan. Yhtiöiden mukaan koronatilanne ei näytä varjostavan ainakaan suomalaisista osan matkailuintoa, ja lentoja aiotaan kysynnän vuoksi jopa lisätä.

Lentojen määrä tosin on yhä varsin minimaalinen.

Aurinkomatkoilla on Kreikan lentojen osalta elokuussa käytössä noin 30 prosenttia normaalista kapasiteetista. Näistä lennoista on myyty loppuun jo 80 prosenttia.

– Olemme tuplanneet Rodoksen matkatarjonnan. Sinne oltiin lentämässä kerran viikossa, mutta nyt lennämme kahdesti viikossa, kertoo Aurinkomatkojen viestinnän asiantuntija Mari Kanerva.

– Suomalaisilla tuntuu selkeästi olevan patoutunutta matkustustarvetta, hän lisää.

Myös TUIlta kerrotaan, että lentojen myynti on lähtenyt hyvin käyntiin. Yhtiö lentää heinä–elokuussa kahteen kohteeseen, Rodokselle ja Kreetalle. Muut kohteet ovat vielä toistaiseksi peruttuina.

– Kaksi ensimmäistä lentoamme on jo myyty täyteen, jonka vuoksi olemme lisänneet jo yhden lisälennon Kreetalle, kertoo TUIn viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.

Ulkoministeriö kehottaa matkailussa yhä varovaisuuteen

Ulkoministeriöstä taas kerrotaan, että suomalaisten tekemien matkustustiedotteiden yhteislukumäärä on edelleen laskeva, eikä matkailun vapautuminen ole ainakaan vielä näkynyt matkustusilmoitusten määrässä. Kreikan kohdalla on kuitenkin nähtävissä pientä nousua.

Ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista, vaikka jokaisella on oikeus lähteä Suomesta. Poikkeuksina suositukseen ovat Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua.

Hallitus on kuitenkin linjannut, että kahdentoista uuden maan kanssa varaudutaan purkamaan matkustusrajoitukset 13. heinäkuuta alkaen, ellei koronatilanne sitä ennen pahene.

Hallituksen mukaan viime viikon tilanteen perusteella riittävän matala tautiesiintyvyys olisi ainakin Kreikan lisäksi muun muassa Italiassa, Kyproksella ja Saksassa.

Ulkoministeriö muistuttaa matkailijoita yhä siitä, että eri maissa toteutettavat rajoittamistoimet voivat muuttua nopeasti ja yllättää matkailijan esimerkiksi maasta poistumiseen tai karanteeniin liittyvillä määräyksillä.

Maskeja matkustajille ja online-sisäänkirjautumista

Aurinkomatkat kertoo, että se aikoo elokuun alusta lähtien lentää myös Espanjaan ja Turkkiin.

Kumpikaan maista ei ainakaan viime viikolla ollut vielä Suomen matkustusrajoituksien purkulistalla. Turkki ei myöskään ole mukana EU:n tällä viikolla julkaisemalla viidentoista maan listalla, joista unionin sisälle matkustus jälleen sallittiin.

Aurinkomatkojen mukaan kohteiden turvallisuus voidaan silti taata.

– Olemme olleet yhteydessä paikallisiin yhteistyökumppaneihimme lomakohteissa, ja heiltä saamamme tiedon perusteella voimme vastuullisesti toimien tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden turvalliseen lomailuun myös Antalyan alueella, Mallorcalla ja Costa del Solilla, Aurinkomatkojen Kanerva sanoo.

Miten matkustajien turvallisuudesta siis huolehditaan?

– Aurinkomatkojen lennot operoi Finnair , jonka sääntöjen mukaan koneessa tulee käyttää maskia. Lisäksi koneessa on erilaisia toimenpiteitä, joilla henkilökunnan ja matkustajien välistä kanssakäyntiä pyritään vähentämään. Hotelleissa on myös tehostettua siivousta, sanoo Kanerva.

TUIlla taas turvatoimista on huolehdittu muun muassa hotellien online-sisäänkirjautumisen mahdollistamisella, käsidesipisteitä lisäämällä ja tehostetulla siivouksella. Lisäksi hotelleissa noudatetaan turvavälejä ja pöytiintarjoilua lisätään noutopöytien sijaan.

Lisäksi paikan päällä noudatetaan paikallisten viranomaisten ohjeistuksia. Kreikka on muun muassa määrännyt maahan saapuvat täyttämään matkustajalomakkeen 48 tuntia ennen saapumista. Lomakkeessa tulee ilmoittaa lähtömaa, aiempien oleskelujen kesto muissa maissa sekä osoite Kreikassa olon aikana.

Myös kasvomaskin käyttö on pakollista muun muassa julkisessa liikenteessä ja taksissa.

Turkin ja Espanjan osalta linjauksia odotetaan

Vaikka ovet turisteille ovat siis jälleen auki, Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis on varoittanut, että Kreikan kannattaa varautua matkailun kannalta hyvin vaikeaan kesään.

Espanja ja Italia ovat olleet koronaviruksen pahimmin runtelemia maita Euroopassa. Nyt molemmat matkailusta riippuvaiset maat ovat alkaneet toivottaa turisteja tervetulleiksi ja ennen kaikkea pyrkineet vakuuttamaan, että matkustaminen maihin on turvallista.

Helppoa se ei välttämättä tule olemaan. Italian kansallinen turismivirasto on arvioinut, että lentovaraukset Italiassa pysyvät heinä–elokuussa yli 70 prosenttia alhaisempina kuin normaalisti. Medioiden mukaan myös esimerkiksi Rooman tunnetuissa turistikohteissa oli vielä ainakin kesäkuussa hyvin hiljaista.

Espanja on toivottanut turistit jälleen tervetulleeksi kesäkuun 21. päivästä alkaen. Matkailusta riippuvainen maa on pyrkinyt houkuttelemaan turisteja takaisin korostetun tiukoilla hygieniatoimilla, ja koronarajoituksia hyvin noudattaville hotelleille myönnettävillä turvapasseilla.

– Espanja tarvitsee turisteja, ja turistit tarvitsevat turvallisuutta. Voimme taata, että turistit eivät ole vaarassa eivätkä myöskään tuo lisäriskejä maahamme, Espanjan pääministeri Pedro Sanchez sanoi toukokuussa Forbes-lehden mukaan.

El Pais -lehden mukaan monet hotellit ja ravintolat maassa ovat kuitenkin yhä suljettuina, koska kysynnän pelätään jäävän vaisummaksi rajojen avaamisesta huolimatta.