Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Serbiassa kymmenet loukkaantuivat koronatoimia vastustavissa mielenosoituksissa

Serbiassa poliisi on ampunut kyynelkaasua mielenosoitusten yhteydessä. Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat tiistai-iltana maan pääkaupunkiin Belgradiin osoittamaan mieltä maan koronatoimia vastaan.

Mielenosoittajat ovat olleet tulistuneita tulevalle viikonlopulle suunnitellun ulkonaliikkumiskiellon vuoksi. Serbia poisti aiempia koronarajoituksiaan kaksi kuukautta sitten, mutta nyt maassa on jälleen havaittu tartuntapiikkejä.

Paikallaolijat kertoivat uutiskanava N1 :n toimittajalle, että presidentin ilmoitus tulevasta liikkumisrajoituksesta oli provosoinut heitä. Heidän mukaansa rajoitukset eivät niinkään haittaa heitä. Sen sijaan heitä riepoi se, että viranomaiset olivat valehdelleet heille ja antaneet luvan vaalien, urheilutapahtumien ja juhlien järjestämiselle.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa maan presidentin Aleksandar Vucicin eroa. Hallinnon kriitikot ovat syyttäneet hänen kiirehtineen rajoitusten poistamisen kanssa. Rajoituksia poistettiin kiireen vilkkaa ennen kesäkuun 21. päivänä järjestettyjä vaaleja, jotka Vucicin puolue voitti.

Vaaleihin johtaneiden viikkojen aikana Serbiassa ei ollut voimassa juuri mitään koronarajoituksia ja urheilutapahtumissa oli tuhansia katsojia.

Hallitus asettanut uusia rajoituksia

Viikonlopulle kaavailtu ulkonaliikkumiskielto kestää Vucicin mukaan perjantaista maanantaihin.

Vucic ilmoitti tulevasta ulkonaliikkumiskiellosta aiemmin tiistai-iltana. Serbiassa oli tätä ennen kirjattu tähän mennessä korkein päiväkohtainen koronakuolemien määrä, eli 13 uutta koronaan liittyvää kuolemaa.

Edellisten kahden viikon aikana päivittäisten tartuntojen määrä on noussut merkittävästi, ja uusia tartuntoja varmistuu säännöllisesti yli 300 vuorokaudessa.

Viime viikolla maan hallitus asetti uusia rajoituksia lukuisiin kaupunkeihin ja kyliin, jotka ovat muodostuneet tartuntakeskittymiksi.

Johns Hopkins -yliopiston mukaan Serbiassa on varmistettu tähän mennessä yli 16 700 koronatartuntaa. Maassa on lisäksi kirjattu 330 koronaan liittyvää kuolemaa.