Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump lievensi luottomiehensä Roger Stonen tuomiota – "Stone on nyt vapaa mies"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lieventänyt luottomiehensä Roger Stonen saamaa tuomiota. Valkoinen talo julisti perjantaina paikallista aikaa tiedotteessa, että Stone on nyt vapaa mies.

Trumpin toiminta Stonen vapauttamiseksi sai nopeasti reaktioita. Häntä syytettiin uudelleen siitä, että hän puuttuu oikeusjärjestelmän sisällä vapaasti tapauksiin, auttaakseen ystäviään ja liittolaisiaan sekä rangaistakseen kriitikoitaan ja näennäisiä vihollisiaan.

Trumpin entinen neuvonantaja ja läheinen liittolainen Stone tuomittiin helmikuussa kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen. Politicon mukaan Stonen oli määrä ilmoittautua vankilaan ensi viikolla.

Stone sai tuomionsa valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Trump otti asiaan kantaa pian tuomion lukemisen jälkeen ja sanoi uskovansa, että Stonella on "erittäin hyvät mahdollisuudet" vapautua. Presidentti katsoi, että Stonen oikeudenkäynti oli epäoikeudenmukainen.

"Mahtava ja uniikki valta"

Valkoisen talon tulinen tiedote toisti Trumpin aiemman syytöksen, jonka mukaan erikoissyyttäjä Robert Mueller tutki väitettyä rikosta, jota ei ollut koskaan tapahtunut. Tiedotteen mukaan Stonea ei olisi tämän vuoksi pitänyt alkuunkaan asettaa syytteeseen.

Stonen asianajaja Grant Smith kertoi yhdysvaltalaismedioille osoitetussa tiedotteessa, että Stonelle oli suuri kunnia, että presidentti käytti "mahtavaa ja uniikkia valtaansa tähän armolliseen tekoon Yhdysvaltain perustuslain nimissä".

Trumpin hallinto oli tullut Stonen avuksi jo kertaalleen aiemminkin. Syyttäjien suositeltua Stonelle 7–9 vuoden mittaista vankilatuomiota, oikeusministeri William Barr linjasi suosituksen olevan liiallinen. Barria on syytetty siitä, että hän käyttäytyy kuin Trumpin henkilökohtainen asianajaja.

Kaikki tapausta käsitelleet neljä syyttäjää jättivät jutun taakseen ja tuoreeltaan nimitetty syyttäjä suositteli lievempää vankilatuomiota, jonka pituus oli kolmesta neljään vuotta.

Stone oli kuudes Trumpin neuvonantaja, joka tuomittiin Muellerin tutkinnasta nousseiden syytteiden pohjalta.

Kaksi oikeusjärjestelmää

Trumpin kriitikot olivat nopeita vastauksissaan.

– Trumpin myötä Amerikassa on kaksi oikeusjärjestelmää: toinen Trumpin rikollisystäville ja toinen kaikille muille, demokraattien kongressiedustaja Adam Schiff latasi.

Schiff johti Trumpin virkasyyteasiaa ja toimi edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtajana.

– Lainvastainen presidentti, joka pitää oikeuslaitosta omana leikkikalunaan, Yhdysvaltain senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer tylytti Trumpia.

Toiset taas olivat sitä mieltä, että oikeusjärjestelmän rappeutumisen pääsyy on se, miten republikaanit sietävät Trumpin käytöstä.

Barria on ripitetty viime aikoina muun muassa siitä, miten hänen ministeriönsä luopui Trumpin ensimmäistä kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa Michael Flynniä koskevasta rikosjutusta. Flynnin on todettu valehdelleen liittovaltion poliisi FBI:lle Venäjä-yhteyksistään Trumpin vaalikampanjan aikana.

Yli 1 000 oikeusministeriön virkamiestä on allekirjoittanut lausunnon, joka vaatii Barrin eroa, koska hän puuttui Stonen tapaukseen saadakseen Trumpin entiselle neuvonantajalle kevyemmän tuomion.