Pekka Kataja uskoo äärioikeistolaisten olevan perjantaisen pahoinpitelyn takana

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja on vakuuttunut, että hänen kimppuunsa perjantaina hyökänneillä miehillä oli teolleen poliittinen motiivi.

Kataja kertoo profiloituneensa politiikassa maahanmuuton kriitikkona, mutta on samaan aikaan suututtanut myös keskisuomalaisia äärioikeistolaisia, joita hän ollut aktiivisesti erottamassa Keski-Suomen perussuomalaisista. Kataja kertoo olleensa äärioikeistolaisten "ykköshaukkumiskohde" Keski-Suomessa.

– Olen ajanut tätä asiaa useamman vuoden järjestelmällisesti ja saanut vihamiehiä siltä taholta. Olen satavarma, että tälle on poliittinen syy ja että syylliset löytyy siltä suunnalta, Kataja sanoi STT:lle.

Kataja harmittelee perjantaina antamaansa lausuntoa, jonka mukaan hänen näkemänsä hyökkääjä olisi ollut "arabialaisen näköinen", mikä sosiaalisessa mediassa johti tulkintaan, että hyökkääjät olisivat olleet ulkomaalaisia. Katajan mukaan hänen näkemänsä hyökkääjä oli "suomalaiseksi tummaverinen".

– En tarkoittanut sanoa että ulkomaalaiset olisivat hyökänneet minun kimppuuni, Kataja sanoo.

Paketintuojat hyökkäsivät

Tapahtumat saivat alkunsa perjantaiaamuna, kun Katajan asunnon ovikello Jämsässä soi. Ovella oli mies, joka kertoi tuovansa Katajalle pakettia perussuomalaisten puoluetoimistosta. Paketin tuoja halusi nähdä Katajan henkilöllisyystodistuksen. Kun Kataja palasi ovelle ajokorttinsa kanssa ja avasi oven uudelleen, oviaukon vierellä piilotellut toinen henkilö räväytti oven auki ja hyökkäsi Katajan kimppuun hakaten tätä vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Myös pakettia tuonut mies yhtyi pahoinpitelyyn.

– Jossain vaiheessa ajattelin, että nyt tämä on menoa, kun iskut osuivat kalloon, Kataja kertoo.

Pahoinpitelyn aikana Kataja menetti tajuntansa, mutta havahtui ulko-oven sulkeutumisen ääneen. Kataja havaitsi olevansa yltä päältä veressä ja makaavansa verilammikossa. Hänen päästään valui runsaasti verta. Lukuisista päähän kohdistuneista iskuista ja potkuista huolimatta Kataja pystyi soittamaan hätäkeskukseen ja hälyttämään paikalle ambulanssin ja poliisipartion.

Kataja kiidätettiin Jämsän aluesairaalaan ja sieltä Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan. Siellä tehdyissä tutkimuksissa Katajalla havaittiin kallonmurtuma ja aivoverenvuoto. Tutkimusten mukaan Katajan päähän kohdistui pahoinpitelyssä vähintään 21 vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä tehtyä lyöntiä.

Lisäksi Katajalta murtui kolme kylkiluuta ja vasemman käden peukalo vaurioitui pahasti. Hänen päähänsä ommeltiin noin 150 tikkiä.

Katajan mukaan häntä hoitaneet lääkärit ovat ihmetelleet hänen selviytymistään rajusta pahoinpitelystä. Hänelle ei ole lääkärien mukaan jäämässä tapahtuneesta pysyviä neurologisia vammoja.

– Asiantuntijoiden mukaan normaalisti tällaiseen käsittelyyn olisi pitänyt kuolla tai ainakin olisi pitänyt jäädä vakavia pysyviä aivovammoja, Kataja sanoo.

"Ei minua tällaisella lannisteta"

Kataja oli maanantaina Jämsän aluesairaalassa, josta hän saattaa päästä pois jo lähipäivinä. Hänellä on edessään kuukauden sairausloma.

Poliisi on kuullut Katajaa perjantain tapahtumista jo useaan otteeseen.

Katajan mukaan pahoinpitely ei saa häntä muuttamaan poliittista linjaansa, vaan päinvastoin hän on tapahtuneen jälkeen entistäkin sisuuntuneempi.

– Ei minua tällaisella lannisteta. Nyt vain kahta kauheammin jatkan tätä poliittista työtä, Kataja sanoo.

Kataja arvioi olleensa "onnen myyrä", koska hän selvisi rajusta pahoinpitelystä verraten vähäisin vammoin.

– Lähestyn tätä positiivisen kautta. En ajattele, että minut yritettiin tappaa, vaan ajattelen, että olen harvinaisen onnekas henkilö kaiken kaikkiaan.

Poliisilla tietoja epäiltyjen liikkeistä

Pekka Katajan tapon yrityksestä epäiltyjä miehiä ei ole toistaiseksi saatu kiinni, kertoo Sisä-Suomen poliisi.

Poliisin mukaan tapauksen tutkinnassa on edistytty. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Latvalan mukaan poliisilla on tiettyjä tietoja epäiltyjen liikkeistä perjantain jälkeen.

– Olemme viikonlopun aikana saaneet selville asioita, että tutkinta on edennyt, mutta en lähde avaamaan niitä sen kummemmin, Latvala kertoo STT:lle.

Poliisi sanoo tiedotteessa jatkavansa teknistä ja taktista tutkintaa. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi rikospaikan tutkintaa ja kuulusteluja.

Latvala ei kerro tarkemmin tutkinnassa tehtävistä toimista.

– Ei ole sellaisia asioita, jotka on tarkoitettu julkisuuteen.

Motiivi ei ole vielä poliisin tiedossa

Latvalan mukaan poliisin käsitys on yhä se, että Katajan kerrostaloasunnosta Jämsänkoskella ei ole viety omaisuutta.

– Sehän varmistuu vasta, kun asianomistaja pääsee kotiinsa ja tarkistaa kaikki omaisuutensa. Tämänhetkinen käsitys on se, että ei ole viety.

Teon motiivia Latvala ei halua lähteä arvailemaan.

– Meidän tehtävämme on selvittää tämä rikos eikä motiivia. Motiivi selviää sitten esitutkinnan aikana, mikäli se selviää.

Latvalan mukaan rikoksesta epäillyt eivät monesti avaa motiivia, eikä motiivi välttämättä aina selviä esitutkinnassa. Hän kuitenkin toivoo, että teolle löytyy jokin motiivi.

– Asianomistaja, niin kuin hän on itse tuonut ilmi, toimii aktiivisesti politiikassa. Mutta se on yksi mahdollisuus. En lähde esittelemään spekulaatioita asioilla, millä ei ole mitään pohjaa, Latvala sanoo.

Tässä vaiheessa poliisilla ei ole tietoa teon motiivista.

– Meillä ei ole ketään kiinni otettuna, jolta olisi sitä päästy kysymään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka