Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintujen pesimäkaudet ovat aikaistuneet ja lyhentyneet – taustalla todennäköisesti ilmastonmuutos

Suomen lintujen pesimäkaudet ovat aikaistuneet, käy ilmi Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Samalla pesimäkaudet ovat lyhentyneet. Ilmiön taustalla voi vaikuttaa ilmastonmuutos, yliopisto kertoo tiedotteessa.

Vuodenaikojen siirtyminen ja kevään aikaistuminen johtavat Helsingin yliopiston tutkijatohtori Maria Hällforsin mukaan siihen, että linnut alkavat valmistautua pesintään aikaisemmin. Myös lintujen muutot ovat Hällforsin mukaan aikaistuneet. Aikaistumiset voivat hänen mukaansa mahdollisesti myös luoda kilpailua muun muassa ravinnosta.

– Voi olla, että jos suurempi joukko lintuja pesii samanaikaisesti, eli tulee ruuhkaa saman lajin lintujen ja niiden poikasten kesken, kilpailu esimerkiksi ravinnosta kiristyy. Emme tiedä, ovatko lintumäärät kasvamassa vai onko maassa vähemmän lintuja, sillä emme tarkastelleet tätä tutkimuksessa, Hällfors kertoo.

Aikaisemmat pesinnät voivat edesauttaa selviytymistä

Ne linnut, jotka aloittavat pesintänsä aiemmin, voivat menestyä Hällforsin mukaan paremmin kuin ne, jotka eivät pesintäänsä aikaista.

– Jos puhumme linnuista, kasveista tai hyönteisistä, yleensä lajit, jotka voivat aikaistaa fenologiansa eli esimerkiksi kukintaa tai muuttamista, pärjäävät paremmin, hän sanoo.

Tutkimus ei kuitenkaan Hällforsin mukaan keskittynyt tähän puoleen lintujen elämästä. Tutkimuksessa käytettävä aineisto on tulossa avoimesti saataville, joten jatkotutkimusten teko on mahdollista.

Eniten aikaistuneita pesintöjä havaittiin Hällforsin mukaan niillä lajeilla, jotka joko talvehtivat Suomessa tai muuttavat lähialueille. Pesintäänsä aikaistaneista ja lyhentäneistä lajeista vain muutama oli sellaisia, jotka muuttavat Suomeen pitkän matkan päästä, esimerkiksi Afrikasta.

– Taustalla on se, että nämä lajit eivät pysty aikaistamaan kevätmuuttoaan yhtä tehokkaasti, sillä ne eivät voi seurata paikallisia vaihteluita ilmastossa. Ne eivät siis kenties hyödy yhtä paljon tästä aikaistuneesta keväästä, kuin muut lajit, Hällfors kertoo.