Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päiväkotiketju Touhulan 43 suljetusta päiväkodista noin puolet jatkaa toimintaansa

Päiväkotitoiminta jatkuu parissakymmenessä Touhulan suljettavista päiväkodeista yksityisten toimijoiden pyörittämänä.Suomen suurin yksityinen päiväkotiketju Touhula ilmoitti kesäkuussa yt-neuvotteluiden päätteeksi sulkevansa 43 päiväkotia eri puolilla Suomea.

– Tässä kohtaa on vaikeata sanoa pidemmällä aikataululla, mutta tällä hetkellä toiminta jatkuu noin kahdessakymmenessä päiväkodissa, toimitusjohtaja Minna Elomaa sanoo STT:lle.

Pilke päiväkodit on suurin yksittäinen toiminnanjatkaja.

Touhulan päiväkoteja suljetaan muun muassa Helsingissä, Hyvinkäällä, Jyväskylässä ja Limingassa. Monissa suljettavissa päiväkodeissa toiminta päättyy heinäkuun lopussa.

140 päiväkotia jatkaa tavalliseen tapaan

Sulkemispäätösten taustalla oli Touhulan vaikea taloudellinen tilanne. Touhula hakeutui yrityssaneeraukseen toukokuun puolivälissä.

Tuolloin Touhula kertoi toimintansa olleen tappiollista viime vuodesta lähtien. Yhtiön mukaan tappiot ovat johtuneet useiden päiväkotien vähäisistä lapsimääristä ja siitä, etteivät kuntien maksamat korvaukset ole nousseet samassa tahdissa kustannusten kanssa.

Elomaan mukaan Touhulan jäljelle jäävissä 140 päiväkodissa arki jatkuu normaalisti. Näistä päiväkodeista on myös mahdollisuuksien mukaan tarjottu paikkoja suljettavien päiväkotien lapsille.

Toimintansa jatkavien päiväkotien talous on toimitusjohtajan mukaan kestävällä pohjalla.

– Kevään aikana ollaan tehty yrityssaneerauksen edellyttämät talouden tervehdyttämistoimenpiteet. Valtakunnallisesti ollaan tarkasteltu päiväkotien tilanteet. 140 päiväkotia on taloudellisesti vakaita, ja toiminta jatkuu niissä normaalisti, Elomaa sanoo.

Etävarhaiskasvatusta hyödynnettiin korona-aikana

Koronavirusepidemia on myös osaltaan heikentänyt yhtiön taloutta. Touhula kertoi toukokuussa, että ketjun päiväkodeissa on ollut poikkeuksellisen vähän lapsia maaliskuun puolenvälin jälkeen. Yhtenä vastauksena koronakevään haasteisiin Touhula tarjosi etävarhaiskasvatusta.

– 171 päiväkotia lähetti lähes päivittäin puolen tunnin etävarhaiskasvatusohjelmaa, ja järjestimme Facebook-livessä muskaria ja muuta ohjelmaa kotona oleville. Mielenkiintoista nähdä, onko sellaista jatkossakin, Elomaa sanoo.

Kokopäiväinen päivähoito-oikeus voi täyttää päiväkodit

Elokuusta alkaen kokopäiväinen varhaiskasvatus on jälleen mahdollista myös kotona olevien vanhempien lapsille. Samalla päiväkotien ryhmäkoot ovat pienenemässä. Tämä merkitsee sitä, että ryhmiä pitää perustaa enemmän ja päiväkodit voivat täyttyä nykyistä enemmän.

Opetusneuvos Tarja Kahiluoto opetus- ja kulttuuriministeriöstä ei lähde arvioimaan, miten paljon lisää lapsia varhaiskasvatukseen mahdollisesti olisi tulossa tämän seurauksena.

– Suurin osa lapsista on kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa. Kuinka paljon tämä muuttaa lapsimäärää, sitä on vaikea sanoa, hän toteaa STT:lle.

Tällä haavaa yhtä kasvattajaa kohti voi olla kahdeksan yli kolmevuotiasta lasta. Tämä mitoitus palautetaan siihen, että yhdellä kasvattajalla voi olla seitsemän yli kolmevuotiasta lasta huollettavanaan.

Monissa, varsinkin suurissa kunnissa on kuitenkin säilytetty vanha mitoitus eli yhden suhde seitsemään.

Kahiluodon mukaan paikallinen tilanne vaikuttaa esimerkiksi siihen, tarvitaanko uusia tiloja.

– Kun varhaiskasvatusaika rajoitettiin 20 tuntiin, rajoitus otettiin joissakin kunnissa käyttöön. Silloin on ehkä tehty jotain karsintaa tilojenkin osalta. Mutta monissa kunnissa rajoitusta ei otettu käyttöön, eli nyt ei tapahdu mitään muutosta, Kahiluoto sanoo.