Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahantulorajoituksia uhkaa kiristyminen – useissa maissa tartuntatapaukset lisääntyvät

Koronavirustapausten lisääntyminen uhkaa muuttaa useita maita koskevia maahantulorajoituksia useista Schengen-maista, jotka ovat tällä hetkellä vapautettuna rajoituksista.

Pahin tilanne on maahantulorajoituksista vapautetussa Belgiassa, jossa uusien sairaustapausten määrä on noussut 31,8 henkilöön 100 000 asukasta kohti. Suomi pitää raja-arvona ensisijaisesti kahdeksaa henkilöä ja harkinnanvaraisesti kymmentä henkilöä.

Suomen raja-arvot ylittävät myös Malta (22,7 tapausta) ja Hollanti (13,7 tapausta). Tanska on rajatapaus 9,3 tartunnan saaneella.

– Seuraava tarkastelu on ensi viikolla. Jos muutostarpeita ilmenee, valtioneuvostoon viedään uudet esitykset, kertoo osastopäällikkö Annakaisa Iivari sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hallitus on aiemmin todennut, että purettuja rajoituksia voidaan tarvittaessa palauttaa, jos epidemiatilanne pahenee merkittävästi jossakin maassa.

Iivarin mukaan muutostarpeita arvioitaessa katsotaan koronatartuntojen trendiä kussakin maassa. Jos tilanne synkkenee tarpeeksi, kyseinen maa siirretään rajoituksen piiriin.

– Belgia on aika selvä tässä suhteessa, Iivari arvioi.

Myös Hollannissa lukemat ylittyvät selvästi. Tanskassa puolestaan tartuntojen trendi on kasvamassa.

Yksitoista maata jää raja-arvon alle

Itävalta, Slovenia ja Sveitsi on jo aiemmin palautettu maahantulorajoitusten piiriin. Tarkastelut tehdään kahden viikon välein.

Maahantulorajoituksista vapautuneita maita jäisi jäljelle yksitoista: Norja, Islanti, Viro, Latvia, Liettua, Italia, Kreikka, Liechtenstein, Saksa, Slovakia ja Unkari. Saksassa on ilmennyt kahdeksan uutta koronatapausta 100 000 henkilöä kohti.

Maahantulorajoitukset jatkuisivat Espanjasta, Luxemburgista, Portugalista, Puolasta, Ranskasta, Ruotsista ja Tshekistä tuleville matkustajille.

Muista maista Suomen raja-arvot ylittävät muun muassa Britannia ja Kroatia.