Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lehtien kysely: Valtaosa suomalaisista kokee presidentti Niinistön ottaneen sopivasti kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun

Suomalaisista kaksi kolmasosaa näkee tasavallan presidentti Sauli Niinistön ottaneen sopivasti kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Asia käy ilmi Hufvudstadsbladetin, Maaseudun Tulevaisuuden ja Verkkouutisten heinäkuussa teettämästä kyselystä.

Neljäsosa vastaajista kertoi, että Niinistö on ottanut liian vähän kantaa. Loput vastaajista joko katsoivat presidentin osallistuneen liikaa tai eivät osanneet arvioida Niinistön kannanottoja.

Niinistön vallankäyttö nousi esille keväällä, kun hän oli ehdottanut hallitukselle koronakriisissä kriisiryhmän eli niin sanotun nyrkin perustamista. Keskustelu hänen valtaoikeuksiensa käytöstä jatkui, kun valtio-opin asiantuntijat arvioivat heinäkuun alkupuolella HS:lle , että presidentti liikkuu joissakin aiheissa valtaoikeuksiensa rajoilla.

Vastaajien puoluesidonnaisuus näkyi kyselyssä merkittävästi. Jopa yksi kolmasosa vasemmistoliiton äänestäjistä piti Niinistön ulostuloja liian voimakkaina, kun taas perussuomalaisten äänestäjistä lähes puolet haluaisi hänen lisäävän yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumista.

Keskustan, kokoomuksen ja vihreiden kannattajista pääosa asettui tukemaan Niinistön nykyistä linjaa. SDP:n ja RKP:n äänestäjät suhtautuivat myönteisimmin presidentin keskusteluaktiivisuuteen.

Myös vastaajien ikä, tulot ja koulutus näkyivät heidän suhtautumisessaan Niinistön osallisuuteen.

Kyselyn otos oli 1 097 ihmistä ja sen toteutti Kantar TNS . Virhemarginaali kyselyssä on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

-----

Korjattu kello 9.30: Virhemarginaali kyselyssä on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa, ei kolme prosenttia.