Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan koronatilanteen perusteella on todennäköisesti luvassa uusia rajoituksia maahantuloon Suomeen – vain kahdeksan Schengen-maata jää alle tartuntatapausten rajan

Useat Euroopan maat ovat koronatilanteensa vuoksi tilanteessa, jossa maahantuloa niistä Suomeen luultavasti rajoitetaan lähiaikoina. Oleellinen raja-arvo on valtioneuvoston heinäkuisen päätöksen mukaan se, onko maassa todettu koronatartuntoja ainakin kahdeksan suhteessa 100 000 henkeen kahden viikon aikana. Luvut perustuvat Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n koosteeseen , joka on päivitetty sunnuntaina.

Sisärajavalvonnan palauttaminen ja matkustusrajoitukset uhkaavat tämän perusteella vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen kuuluvia Belgiaa (44 tartuntaa per satatuhatta ihmistä), Maltaa (35), Alankomaita (18), Islantia (15), Tanskaa (11) ja Saksaa (10).

Tällä hetkellä rajoitukset ovat jo voimassa Espanjasta (60), Itävallasta (19), Luxemburgista (210), Portugalista (28), Puolasta (17), Ranskasta (20), Ruotsista (31), Sloveniasta (11), Sveitsistä (tieto puuttuu) ja Tshekin tasavallasta (27) tulijoiden osalta.

Schengen-alueen ulkopuolisista Euroopan maista maahantuloa on rajoitettu Bulgariasta (46), Kroatiasta (24), Romaniasta (79), Britanniasta (13) sekä Monacosta (tieto puuttuu). Kypros (10) liittynee tähän joukkoon pian.

Schengen-alueella alle tartuntojen raja-arvon jää Suomen lisäksi vain kahdeksan maata eli Baltian maat, Norja, Liechtenstein, Unkari, Slovakia ja Italia.

"Välttämättömät matkat" on sallittu

Monia Euroopan maita koskevassa rajoitusluokassa 1 maahantulo Suomeen on sallittua täällä asuville ihmisille tai Suomen kautta muissa EU- tai Schengen-maissa sijaitseviin koteihinsa palaaville. Lisäksi on sallittu työmatkat tai matkat, jotka johtuvat muista välttämättömistä syistä, kuten opiskelusta, hautajaisista, häistä tai omaisuusjärjestelyistä.

Valtioneuvosto harkitsee rajoitusten muuttamista Rajavartiolaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioiden avulla noin kahden viikon välein. Seuraavan kerran valtioneuvoston yleisistunto kokoontuu ensi torstaina. Viimeksi rajoituksia muutettiin heinäkuun 27. päivästä alkaen.