Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isaias iski hurrikaanivoimalla USA:n Pohjois-Carolinaan – hurrikaani laantui trooppiseksi myrskyksi, mutta aiheuttaa yhä vakavia tulva- ja tuulituhoja

Hirmumyrsky Isaias iski aamulla hurrikaanin voimalla Yhdysvaltain itärannikolle Pohjois-Carolinaan ja vei ainakin kahden ihmisen hengen. Maan koko itärannikolla pelätään vauhdilla liikkuvan myrskyn tuovan vielä lisää hengenvaarallisia tulvia ja tuhoisia tuulia.

Ykkösluokan eli alimman kategorian hurrikaani iskeytyi rannikolle Ocean Isle Beachin kohdalla aamukuuden jälkeen Suomen aikaa. Keskituulennopeudeksi mitattiin enimmillään liki 39 metrin sekunnissa.

Kolmisen tuntia rantautumisensa jälkeen hurrikaani heikkeni trooppiseksi myrskyksi, ilmoitti Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus. Myrskyn pelätään yhä aiheuttavan vakavia tulvia, tuulituhoja ja mahdollisesti myös tornadoja.

Myrsky ehti aiheuttaa Pohjois-Carolinassa useita tornadoja, joissa on kuollut ainakin kaksi ihmistä, kertoo New York Times .

Myrskyn keskus on nousemassa yhä ylös itärannikkoa. Kansallinen hurrikaanikeskus kertoi Twitterissä myöhään illalla Suomen aikaa, että myrsky etenee vauhdilla Pennsylvanian osavaltiosta kohti New Yorkin osavaltiota. New Yorkin kaupungissa valmistauduttiin tiistaina myrskyn saapumiseen pystyttämällä tulvaesteitä.

Isaiasin varoitetaan tuovan rankkasateiden ja myrskytuulien lisäksi myös tornadoita. Se etenee kohti pohjoista ja jatkaa matkaansa Kanadaan yön yli.

Trooppisen myrskyn varoitus on annettu aina pohjoisen Mainen osavaltion Eastportiin asti. Esimerkiksi New Jerseyn kuvernööri Phil Murphy julisti osavaltion laajuisen hätätilan ennen Isaiasin saapumista.

Trump: Kaikkien on oltava valppaina

Kansallinen hurrikaanikeskus varoitti, että tulva-alttiiden alueiden asukkaiden tulee "ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimiin ihmisten ja omaisuuden suojelemiseksi nousevalta vedeltä ja muilta vaarallisilta olosuhteilta".

Pahimmat katutulvat koettiin myrskyn alussa Pohjois- ja Etelä-Carolinan rajaseudun kaupungeissa. Paikallismedian mukaan seudulla on kärsitty myös sähkökatkoksista. Pohjois-Carolinan osavaltiossa yhteensä yli 350 000 kotitaloudessa on ollut sähkökatkoja.

Presidentti Donald Trump ilmoitti maanantaina julistaneensa Floridaan ja Etelä- ja Pohjois-Carolinaan hätätilan ennen myrskyn saapumista, jotta liittovaltion varat vapautetaan käytettäväksi ennen myrskyn saapumista.

– Kaikkien on oltava valppaina. Kannustan kaikkia noudattamaan valtion ja paikallisviranomaisten ohjeita, Trump sanoi.

Isaias-myrskyn voimakkuus on vaihdellut hyvin lähellä hurrikaanirajaa, välillä sen yläpuolella, välillä alapuolella.

Viime viikolla Atlantilta saapunut myrsky heikkeni hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi sen jälkeen, kun se oli kulkeutunut Floridan ohitse. Sen jälkeen myrsky taas sai lisävoimaa lähestyessään Etelä- ja Pohjois-Carolinaa.

Isaias surmasi aiemmalla reitillään ainakin yhden ihmisen Puerto Ricossa. Myrsky koetteli myös Bahamasaaria, Haitia ja Dominikaanista tasavaltaa.