Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa – viranomaiset eivät kommentoi, oliko kohde valittu sattumalta

Torniossa tiistain vastaisena yönä tapahtunutta Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan tuhotyönä ja räjähderikoksena. Räjähdys tapahtui Aarnintiellä Putaan kaupunginosassa noin kello 00.50 tiistaiyönä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Miska Sillanpää sanoo STT:lle, että tutkinnan turvaamiseksi hän ei voi tänään tiistaina kommentoida mitään tutkintaan liittyviä asioita.

Pommi oli laitettu Rajavartiolaitoksen käytössä olevan vuokra-auton alle, vahvistetaan Rajavartiolaitokselta STT:lle. Asiasta kertoi aiemmin Yle .

– Tapauksen johdosta olemme tehneet tarvittavat tarkistukset turvallisuustasoomme, sanoo komentajakapteeni Valtteri Viitala Rajavartiolaitokselta.

Viitalan mukaan tarkemmat tiedot turvallisuustasosta eivät ole julkisia.

Tunnukseton auto oli ilmeisesti tien laidassa

Länsi-Suomen merivartioston kapteeniluutnantti Tommy Håkans kertoo, että vuokra-autossa ei ollut Rajavartiolaitoksen tunnuksia. Hän ei kommentoi, pitääkö Rajavartiolaitos sattumana sitä, että pommi laitettiin juuri heidän käytössään olleen auton alle eikä osaa sanoa, onko henkilökunta jollain tavalla vaarassa.

Håkans ei myöskään kommentoi auton mallia.

– Tämä on ollut tavallinen vuokra-auto, Håkans sanoo STT:lle.

Håkansin mukaan moni on sanonut, että auto oli räjähdyksen tapahtuessa tien laidassa. Tornion raja-asemalla työskentelevä Håkans ei itse ole käynyt räjähdyspaikalla Aarnintiellä. Asian tutkintavastuu on poliisilla.

Räjähdyspaikkaa vastapäätä asuva Seppo Paakki kertoo STT:lle heränneensä yöllä kovaan räjähtävään ääneen.

– Heräsin siihen ja ajattelin, että miten tähän aikaan ukonilma soi, mutta jatkoin nukkumista sitten, Paakki sanoo.

Rajavartiolaitoksen tunnukseton sininen pakettiauto oli Paakin mukaan maanantai-iltana tienvarressa parkissa, mutta tiistaina päivällä paikalla oli enää muovin paloja. Räjähtänyttä autoa hän ei ehtinyt nähdä, sillä se oli siirretty jo pois.

Håkansin mukaan Rajavartiolaitos vuokraa silloin tällöin autoja tarpeen mukaan. Vuokra-autoja käytetään ihmisten kuljettamiseen työpaikalta kotiin.

Håkansilla ei ole tiedossa, miten usein räjähdyksessä ollutta vuokra-autoa oli käytetty.

Rajavartiolaitoksen työntekijöitä majoittunut Aarnintiellä

Räjähdyksen tapahtumapaikka Aarnintie on pienkerrostalovaltaista asuinaluetta, jossa majoittuu myös Rajavartiolaitoksen työntekijöitä. Majoitus on liittynyt Tornion rajanylityspaikan toimintaan.

– Aarnintie on ollut toistaiseksi majoituskäytössä, mutta tilannetta arvioidaan näiltä osin, Viitala sanoo.

Myös Paakki kertoo, että talon edustalla on usein pysäköitynä vastaavia siviiliautoja. Hän ei tiedä, kuinka paljon Rajavartioston työntekijöitä talossa asuu, mutta heitä on alueella Paakin mukaan paljon.

Håkansin mukaan Rajavartiolaitoksella on ollut tarpeen mukaan majoitusta Aarnintiellä. Hän ei ota kantaa siihen, miten paljon Rajan työntekijöitä on majoittunut Aarnintiellä.

– Silloin kun on tarvittu majoitusta, on majoituttu myös siellä, Håkans sanoo.

Poliisi pyytää yhteydenottoja

Tuhotyöstä voidaan tuomita henkilö, joka esimerkiksi räjäyttää jotakin siten, että teko on omiaan aiheuttamaan yleistä vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle tai huomattavaa taloudellisen vahingon vaaraa. Räjähderikoksesta voi saada tuomion, jos käyttää räjähdettä lainvastaisesti.

Poliisin tutkimat rikosnimikkeet eivät tässä vaiheessa viittaa siihen, että pommilla olisi tämänhetkisten tietojen mukaan tahallaan yritetty vahingoittaa jotakuta. Rikosnimikkeet voivat muuttua tutkinnan edetessä.

Lapin poliisi pyysi myöhään illalla julkaisemassaan tiedotteessa räjähdyksen aikaan Aarnintietä ajanutta pienen punaisen henkilöauton kuljettajaa ja samoihin aikoihin samaisella tiellä mopolla liikkunutta henkilöä ilmoittautumaan virkavallalle lisätietojen antamista varten.

Poliisi kertoi kaipaavansa myös yhteydenottoa kolmelta mieheltä, jotka kävelivät tapahtuma-aikaan Aarnintieltä Thurevikinkadulle sekä kahdelta valkeaan ja mustaan huppariin pukeutuneelta mieheltä, jotka liikkuivat Länsipohjankatua Miukin suuntaan.