Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työmarkkinajärjestöt eivät syty Erton ehdotukselle lakisääteisestä etätyöoikeudesta – etätöistä on järjestöjen mukaan hyvä sopia paikallisella tasolla

Työmarkkinajärjestöt eivät suoraan kannata toimihenkilöliitto Erton esitystä, että työntekijällä tulisi olla lakisääteinen oikeus tehdä halutessaan etätöitä. Erto ehdotti perjantaina, että etätyöhön pitäisi olla oikeus aina, jos työ ei ole paikkaan sidottua eikä etätyö ei aiheuta kohtuutonta haittaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, toimihenkilökeskusjärjestö STTK sekä korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akava muistuttavat, ettei kaikilla aloilla ole mahdollisuutta etätyön tekemiseen.

– On selvää, ettei kaikilla aloilla ole mahdollisuutta tähän. Sen ei pitäisi kuitenkaan olla este kehittää etätyömahdollisuuksia niille, joita asia koskee, Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen toteaa.

Työmarkkinajärjestöt eivät innostu myöskään ajatuksesta etätyösuosituksen palauttamisesta syksyllä, mikä on ollut hallituksen puheenaiheena elokuussa. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan turvallisuutta voidaan parantaa ensisijaisesti testauksen ja jäljityksen avulla sekä matkailua valvomalla.

Paikallinen sopiminen saa kannatusta

Häkämiehen mukaan oikeutta etätyöhön ei tulisi taata lailla, vaan keskustelu tulisi käydä aina työpaikkakohtaisesti työsopimusta solmittaessa.

– On tietysti paljon tehtäviä ja toimialoja, joissa etätyö voi lisätä tuottavuutta ja työntekijöiden motivaatiota. Samalla on kuitenkin paljon myös aloja, joilla siirtyminen etätyöhön ei ole mahdollista. Tästä johtuen muutosta ei mielestäni tulisi kirjata lakiin, vaan oikeus etätyöhön tulisi sisältyä työsopimukseen, Häkämies sanoo.

Häkämies uskoo, että oikeudesta etätyön tekemiseen keskustellaan työpaikoilla enenevissä määrin.

– Päätös oikeudesta etätyöhön on parasta tehdä siellä, missä työntekoon liittyvistä edellytyksistä parhaiten tiedetään, eli työpaikoilla, Häkämies toteaa.

Samoilla linjoilla on myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Muutos tulisi varmasti tehdä askel kerrallaan aloittaen työehtosopimuksista. Kaikki työntekijän autonomiaa lisäävät muutokset ovat kuitenkin kannatettavia ja keskustelun arvoisia, Eloranta toteaa.

Lakisääteisyydessä toinen iso kysymys liittyy SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutolan mukaan siihen, kuka lakia saa tulkita.

– Päättäisikö etätyöstä siis lopulta työnantaja vai työntekijä? Ja toisaalta yritykset eivät ole samankaltaisia eikä kaikilla ole samanlaisia mahdollisuuksia tehdä etätyötä, Huutola puntaroi.

Koska SAK:lla ei ole virallista linjausta aiheesta, ollaan keskusteluille kuitenkin avoimia, Huutola muistuttaa.

Myös työnantajien ääntä pitäisi kuunnella

Erton Aaltosen mukaan oikeus tehdä etätyötä pitäisi toteuttaa osittaisen hoitovapaan periaatteita noudattaen. Etätyön osuuden työajastaan palkansaaja saisi itse päättää, ja sitä voitaisiin pohtia työnantajan mukaan tarkemmin yhdessä työnantajan kanssa.

– Tärkein periaate on, että etätyöstä ei saisi aiheutua kohtuutonta haittaa työn tekemiselle. Tästä johtuen en usko, että olisi mahdollista siirtyä kokonaan vain etätyön tekemiseen. Sen sijaan esimerkiksi 2-4 etätyöpäivää viikossa voisi monilla aloilla tehdä työstä joustavampaa ja parantaa sekä tuottavuutta että työntekijöiden hyvinvointia, Aaltonen toteaa.

Myöskään STTK ja Akava eivät suoraan ilmaise kantaansa lakimuutokseen. Liitot kuitenkin kannattavat tarkempia keskusteluja aiheen tiimoilta.

– Mielestäni ehdotus on kannatettava ja esimerkiksi käytännön toteutukseen liittyen olisi hyvä keskustella tarkemmin, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

Syksyn etätyösuosituksen osalta Palola kannattaa niin sanottua hybridimallia.

– On hyvä uutinen, että töihin palataan, mutta se tulee tehdä turvallisesti ja hygieniasta huolehtien, Palola sanoo.

Lakimuutokseen ei oteta vielä kantaa

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder painottaa, että asiassa noudatetaan syksyllä hallituksen ohjeistusta, kuten tähänkin asti on tehty.

Keskustelua Erton ehdotuksesta olisi Fjäderin mukaan hyvä käydä tasapainoisesti kolmikantaisessa työryhmässä.

– Akavalla ei kuitenkaan ole virallista kantaa kysymykseen lakimuutoksesta, Fjäder painottaa.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) valtiosihteeri Ville Kopran mukaan on tärkeää kuulla eri osapuolia ja seurata, millaisen vastaanoton Erton ehdotus saa esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen keskuudessa. Ratkaisuna voisi Kopran mukaan toimia periaatteessa molempien näkemysten toteuttaminen, jolloin oikeus etätyöstä olisi kirjattu lakiin, mutta sen tarkemmasta toteutuksesta sovittaisiin jokaisella toimialalla erikseen.

– Nyt tärkeintä on kuitenkin ensin seurata sitä reaktiota, millä ehdotus otetaan vastaan juuri esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen keskuudessa, Kopra painottaa.

-----

Uutista on korjattu kello 17.10: Akava on korkeakoulutettujen keskusjärjestö.