Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tornion räjähdyksestä vaaditaan vangittavaksi kahta miestä – toinen otettiin kiinni viikonloppuna Lapissa

Poliisi vaatii vangittavaksi kahta miestä, joiden epäillään liittyvän Tornion räjähdykseen. Kahden viikon takaisessa räjähdyksessä vahingoittui Rajavartiolaitoksen käyttöön vuokrattu pakettiauto.

Lapin käräjäoikeudesta kerrotaan STT:lle, että vangittavaksi vaaditaan 38-vuotiasta ja 20-vuotiasta miestä. Poliisi esittää kummankin miehen vangitsemista todennäköisin syin epäiltynä tuhotyöstä ja räjähderikoksesta.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista vahvistaa STT:lle, että toinen miehistä on jutun pääepäilty.

Mäntyniemen mukaan vangittavaksi vaadittavat miehet tuntevat toisensa.

Vangitsemisoikeudenkäynnit pidetään Kemissä huomenna aamulla. Poliisi on pyytänyt asian käsittelemistä suljetuin ovin.

Epäiltyjen vangittavaksi esittämisestä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat .

Viimeisin kiinniotto lauantaina

Tutkinnassa tehtiin lauantaina viides kiinniotto. Mäntyniemi kertoo, että toinen vangittavaksi vaadituista miehistä otettiin lauantaina kiinni Lapissa.

– Poliisin omalla tutkinnalla päästiin jäljille, Mäntyniemi sanoo.

Perjantaina poliisi otti kiinni neljä ihmistä eri paikoista Länsi-Lapin alueella.

Mäntyniemen mukaan kaikki epäillyt ovat suomalaisia.

Kiinni otetuista kolme on vapautettu.

– Osallisuus on sen verran vähäinen, että heidät päästettiin pois.

Mäntyniemen mukaan tutkittava rikoskokonaisuus on lähtenyt hyvin selviämään.

– Tarkemmin en voi vielä avata, mitä kaikkea on saatu selville. Tutkinta on lähtenyt etenemään, ja asiaan on saatu hyvin selvyyttä. Tutkinta on silti pahasti kesken.

Räjähteen laatu ei vielä tiedossa

Räjähdys tapahtui Tornion Aarnintiellä tiistaina 4. elokuuta noin kello 00.50. Rajavartiolaitoksen käyttöön vuokratun sinisen Volkswagen Transporter -pakettiauton perä vahingoittui räjähdyksessä.

Poliisin arvion mukaan räjähde oli pienehkö, sillä pakettiauton saamat vauriot olivat vähäisiä. Henkilövahinkoja ei aiheutunut.

Rajavartiolaitoksen työntekijöitä on majoittunut Aarnintiellä, joka on pienkerrostalovaltaista asuinaluetta. Poliisin tietojen mukaan vuokra-autoa oli käytetty räjähdystä edeltäneenä iltana.

Mäntyniemen mukaan teon motiivia selvitetään parhaillaan.

– Tutkinnan keskeinen tehtävä on selvittää, kohdistuiko tämä Rajavartiolaitokseen vai ei. Se on nyt se keskeinen tutkintalinja tällä hetkellä. Motiivi on vielä tarkentumatta, mutta näitä selvitetään.

Räjähteen laadusta ei ole vielä saatu tarkempia tietoja poliisin laboratoriotutkimuksista.

Tutkinnan aikana poliisi oli pyytänyt yleisöltä vihjeitä pienen punaisen henkilöauton liikkeistä räjähdyksen jälkeen. Viikonlopun aikana poliisi sai selville, ettei punainen auto liity tapahtumiin mitenkään.