Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelin sotilaskoneet pommittivat Gazaa – egyptiläisdelegaatio yrittää liennyttää jännitteitä alueella

Israelilaiset sotilaskoneet pommittivat Hamasin hallitsemaa Gazaa aikaisin tiistaiaamuna. Israelin armeija kertoi vastanneensa pommituksilla siihen, että palestiinalaiset ovat lähettäneet rajan ylitse palavilla poltto- ja räjähdysaineilla varusteltuja ilmapalloja.

– Taisteluhävittäjät ja muut lentoalukset iskivät Gazan kaistalla terrorijärjestö Hamasille kuuluviin maanalaisiin infrastruktuureihin, Israelin armeijan tiedotteessa kerrotaan.

Hamas-lähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että maanantaina islamistit kävivät keskusteluja Gazassa vierailleiden egyptiläisten turvallisuusviranomaisten kanssa, minkä jälkeen egyptiläisdelegaatio lähti alueelta tapaamaan israelilaisia ja Länsirannan palestiinalaishallintoa.

Egyptiläisviranomaiset ovat Hamas-lähteen mukaan olleet paikan päällä liennyttämässä jännitteitä. AFP:n lähteen mukaan delegaation odotetaan palaavan Gazaan sen jälkeen, kun keskustelut Israelin ja palestiinalaishallinnon kanssa on käyty.

Israel ja Hamas ovat käyneet keskenään yhteensä kolme sotaa vuoden 2008 jälkeen.

Voimalaitokselta loppui polttoaine

Vaikka osapuolten välille on solmittu Egyptin, YK:n ja Qatarin tukema aselepo, Hamas ja Israel ottavat aika ajoin yhteen.

Paitsi, että osapuolet ottavat yhteen ilmapalloiskujen, rakettien ja pommitusten myötä on Israel määrännyt myös siviilipakotteita Gazalle.

Israel on kieltänyt kalastuksen Gazan rannikolla. Lisäksi Israel on sulkenut tavarankuljetukseen tarkoitetun Kerem Shalomin rajanylityspaikan. Haaretzin mukaan Israel ilmoitti rajanylityspaikan sulkemisesta viikko sitten maanantaina.

Jälkimmäisen rajoitustoimen vuoksi Gazan ainoalle voimalaitokselle ei ole voitu toimittaa polttoainetta. Voimalaitoksen edustaja Mohammed Thabet ilmoitti tiistaina, että laitos on sulkeutunut täysin. Sähköä on ollut tarjolla heikosti jo ennen laitoksen sulkeutumistakin.

Aiemmin Gazassa on riittänyt verkkovirtasähköä kuluttajille noin kahdeksan tuntia päivässä. Nyt sähkönsaanti puolittuu ja verkkovirtaa on saatavilla vain neljän tunnin ajan. Sähkö saadaan jatkossa Israelin sähköverkosta.

Loput ajasta gazalaiset joutuvat turvautumaan aurinkopaneeleihin tai generaattoreihin, jotka nekin vaativat polttoainetta. Kaikilla ei ole myöskään rahaa näihin laitteisiin.

Israelin iskujen kerrotaan kohdistuneen vartioasemiin

Hamas-lähde kertoi, ettei pommituksissa tullut henkilövahinkoja. Lähteen mukaan iskut tapahtuivat keskiyön jälkeen.

Gazalaiset turvallisuuslähteet ja silminnäkijät sanovat iskujen osuneen Hamasin vartioasemiin, jotka sijaitsevat Rafahissa alueen eteläosassa. Lisäksi iskuja kohdistui myös Gazan pohjoisosiin Beit Lahiaan.

Tilanne on kiristynyt pikkuhiljaa yli viikon ajan. Hamas on muun muassa ampunut raketteja ja lähettänyt räjähtein tai palopommein varusteltuja ilmapalloja rajan yli Israeliin.

Israelin poliisi sanoi tiistaina, että yksi ilmapallo oli laskeutunut Sderotissa sijaitsevan kodin pihamaalle. Poliisin tiedotteen mukaan ilmapalloisku oli aiheuttanut jonkin verran aineellista tuhoa, mutta ei henkilövahinkoja.

Maanantaina Israel taas vastasi raketti- ja ilmapalloiskuihin lähettämällä panssarivaunuja Gazaan. Israelin panssarivaunut iskivät armeijan mukaan useisiin Hamasille kuuluviin tarkkailupisteisiin.