Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona kolhii etenkin vuokralaisia – vuokrat voivat nousta aiempaa nopeammin

Koronakriisi vaikeuttaa lyhyellä aikavälillä etenkin vuokralaisten asemaa, kertoo Asumismenot 2020 -selvitys.

Koronavirustilanne on sysännyt kysyntää vuokramarkkinoille, joten vuokrat voivat nousta aikaisempia vuosia nopeammin. Moni asunnon ostoa harkinnut on lykännyt ostopäätöstä tulevaisuuteen.

Vuokralaisten tilannetta vaikeuttaa myös pitkittynyt työttömyys, koska vuokralaiset eivät voi keventää asumismenoja tarttumalla omistusasujien tapaan lyhennysvapaisiin.

– Omistusasujat ovat käyttäneet lyhennysvapaita vilkkaasti, mikä antaa heille taloudellista liikkumavaraa koronakriisissä ja osaltaan tukee talouden elpymistä, Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ekonomisti Peetu Keskinen sanoo tiedotteessa.

Menot voivat nousta myös omistusasujilla

Asumismenot ovat vaarassa kasvaa myös omistusasujilla. Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo tiedotteessa, että Suomen koko kotitaloussektorin asumismenojen suhde käytettävissä oleviin tuloihin on puhkaisemassa 30 prosentin rajapyykin.

Selvityksen mukaan omistusasuminen on yleistä kaikissa tuloluokissa, sillä pienituloisimmistakin yli 40 prosenttia omistaa asunnon.

– Asumismenoihin vaikuttavat merkittävästi kiinteistövero ja energiakustannukset, kuten sähkönsiirto. Vaadimmekin malttia kiinteistöverouudistuksen suunnitteluun, sillä sen korotukset kohdistuvat kaikkiin tuloluokkiin kasvattaen tuloeroja. Myös sähkönsiirron verkkoyhtiöiden ylisuuriin tuottoihin tulee puuttua, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas tiedotteessa.

Keskituloinen kerrostaloasuja maksaa eniten

Asumismenot vievät kotitalouksien nettotuloista selvityksen mukaan noin 18–33 prosenttia vuosina 2020–2022.

Eniten asumisestaan suhteessa tuloihin maksavat keskituloiset kerrostalossa asuvat vuokra- ja omistusasujat. Pienimmän osuuden tuloista asuminen vie velattomassa kerrostaloasunnossa asuvilta eläkeläisiltä.

Selvityksen toteutti Pellervon taloustutkimus PTT Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton toimeksiannosta.