Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän oppositiojohtaja Navalnyi ilmeisesti myrkytettiin – pyritään viemään hoitoon Saksaan ambulanssilennolla

Venäjän opposition näkyvin hahmo, siperialaisessa sairaalassa hoidossa oleva Aleksei Navalnyi pyritään lennättämään hoitoon Saksaan. Saksasta on lähdössä keskiyöllä paikallista aikaa ambulanssilento kohti Omskia. Lennolla on mukana koomapotilaiden hoitoon erikoistuneita lääkäreitä.

Navalnyin on tarkoitus saada hoitoa Berliinissä, jos hän on perjantaina tarpeeksi hyvässä kunnossa siirtoa varten, kertoo saksalainen Bild-lehti .

Cinema For Peace Foundation -järjestön johtaja Jaka Bizilj kertoo uutistoimisto AFP:lle, että järjestö on ollut yhteydessä viranomaisiin Venäjällä siirron yksityiskohdista. Luvan saaminen siirtoon ei ole kuitenkaan vielä täysin varmistettu.

– Toivomme, että saamme kaikki luvat siirtoa varten ja selvityksen potilaan terveydentilasta yön aikana, Bizilj sanoo.

Navalnyin edustaja: Myrkkyä teessä

Navalnyin edustajan Kira Jarmyshin mukaan Navalnyi todennäköisesti joi myrkkyä teessä, jonka hän nautti Tomskin lentoasemalla ennen lentoa Moskovaan. Lennolla Navalnyi sai voimakkaita oireita, minkä jälkeen kone teki hätälaskun siperialaiseen Omskiin.

Viimeisimpien tietojen mukaan Navalnyi makaa hengityskoneessa siperialaisessa sairaalassa. Sairaalan edustajat toisaalta kuvasivat päivän mittaan Navalnyin tilaa vakavaksi mutta vakaaksi, toisaalta he puhuivat myös pyrkimyksistä pelastaa potilaan henki.

Jarmyshin mukaan sairaalassa on paljon poliiseja, mutta diagnoosia ja tuloksia Navalnyille tehdyistä testeistä ei ole kuulunut. Sairaalaan saapuivat Moskovasta myös Navalnyin lääkäri sekä vaimo Julija, mutta kumpaakaan ei heti päästetty tapaamaan koomassa olevaa potilasta.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov toivotti Navalnyille pikaista paranemista. Samalla hän kehotti pidättäytymään tapahtuneen syyn arvailusta, ennen kuin testitulokset valmistuvat.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoivat torstaisessa tapaamisessaan, että molemmat maat ovat valmiita tarjoamaan apua Navalnyin hoidossa.

"Älykäs äänestäminen" valtapuolueen kiusana

Mahdollisia motiiveja halulle siirtää Aleksei Navalnyi syrjään tai jopa tappaa hänet ei tarvitse kaukaa hakea, sanoo vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista. Opposition ehdottomasti näkyvimpään hahmoon suhtaudutaan hänen mukaansa karsaasti Kremlissä, mutta toistaiseksi vahvistamattomassa myrkytyksessä ei silti tarvitse olla kyse presidentti Putinin hallinnon mahtikäskystä.

– Myös alemmille tasoille on kertynyt matkan varrella huomattavakin määrä henkilöitä, jotka ovat kärsineet Navalnyin toimista joko korruptiopaljastusten tai miksei tämän älykkään äänestämisen takia, Lassila kertoo.

Juuri älykäs äänestäminen on se projekti, jonka tiimoilta Navalnyi oli parhaillaan liikkeellä Siperiassa. Lassilan mukaan kyse on yksinkertaistettuna tietokoneohjelmasta, joka vihjaa asuinpaikkansa osoitteen naputelleelle kansalaiselle siitä, ketä äänestää, jotta valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokkaan valinta varmimmin estettäisiin.

Kyseessä on suora vastaveto valtapuolueen strategialle, jossa äänet pyritään hajauttamaan niin tehokkaasti hallintoa myötäilevien oppositiopuolueiden kesken, että Yhtenäinen Venäjä pysyy vallassa suhteellisen vähäisenkin äänimäärän turvin.

Paikallisvaalit pian tulossa

Lassilan mukaan Navalnyin projekti on tuottanut tulosta. Esimerkiksi kommunistipuolueen tai räyhänationalistina tunnetun Vladimir Zhirinovskin liberaalidemokraattien riveistä on äänet keskittämällä tullut valituksi henkilöitä, jotka ovat sitten ajaneet osin ihan aitoa oppositiohenkistä politiikkaa. Näkyvin esimerkki tästä oli Habarovskin kuvernööri Sergei Furgal, jonka pidätys ja erottaminen viime kuussa laukaisi laajoja protesteja.

– Taustalta löytyy arkkitehtinä Navalnyi, jolla on sosiaalisen median ja netin kautta erittäin laaja yleisö. Hänen viikoittaiset videolähetyksensä keräävät aivan huimia katsojamääriä, Lassila kertoo.

Hänen mukaansa voi olla, että Navalnyin menestyskulkua haluttiin hillitä vain kuukauden päässä olevissa paikallisvaaleissa.

Joku Tomskista iski?

Lassila pitää epäuskottavana, että Navalnyin äkillisen sairastumisen syy olisi jokin muu kuin tahallinen myrkytys.

– Onhan näitä nähty. Oppositiopolitiikassa toimiminen on Venäjällä vaarallista, se on selvää, hän toteaa

Navalnyi ehätti viime päivinä myös ottaa kantaa Valko-Venäjän tilanteeseen ja asettua siinä vaalivilppiä vastustavan opposition puolelle. Lassilan mukaan Navalnyin myrkyttäminen ei kuitenkaan välttämättä liity ylätason politiikkaan.

– En sulkisi pois sitä, että joku Tomskissa on ollut käärmeissään Navalnyin toimista ja päättänyt toimia, hän toteaa.

Navalnyin avustajan mukaan myrkky oli mitä ilmeisimmin teekupposessa, jonka Navalnyi joi Tomskin lentokentällä ennen lähtöä kohti Moskovaa.

Pidätyksiä ja ratsioita

Venäjän nykyhallintoa vastustava Navalnyi on ollut aikojen saatossa useiden rikostutkintojen kohteena. Hänen johtamansa korruptionvastaisen FBK-järjestön tiloihin tehtiin ratsia viimeksi reilu kuukausi sitten.

Navalnyi myös kehotti venäläisiä boikotoimaan kesän kansanäänestystä Venäjän perustuslain muutoksista. Muutosten hyväksymiseen virallisesti päätynyttä vaalitulosta hän piti väärennettynä. Navalnyin mukaan kyseessä on "valtava valhe", joka ei heijasta Venäjän kansalaisten todellista mielipidettä.

Vuonna 2018 Navalnyita estettiin nousemasta presidentti Putinin haastajaksi presidentinvaaleissa. Viisi vuotta aiemmin hän oli kuitenkin mukana Moskovan pormestarinvaalissa saaden huomattavan 27 prosentin kannatuksen.

Nyt 44-vuotias oppositiojohtaja on ollut useita kertoja pidätettynä ja vangittuna milloin kavalluksesta, milloin luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä syytettynä. Navalnyi alkoi pitää blogia korruptiosta ja muista väärinkäytöksistä Venäjällä jo yli kymmenen vuotta sitten.