Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Handelsbanken ennustaa talouden supistuvan tänä vuonna 3,5 prosenttia

Handelsbanken ennustaa Suomen koronapandemian koetteleman talouden supistuvan tänä vuonna 3,5 prosenttia. Ensi vuonna Handelsbanken arvioi Suomen talouden kasvavan 2,0 prosenttia. Vuodelle 2022 pankki ennustaa 1,5 prosentin talouskasvua.

Handelsbankenin mukaan Suomen talouden elpyminen on käynnistynyt kevään rajun pudotuksen jälkeen. Pankin mukaan suurin riski Suomen taloudelle on tällä hetkellä vientimarkkinoiden epävarmuus.

Handelsbankenin mukaan Suomen kansantalous on pärjännyt koronapandemian aiheuttaman talouskriisin aikana monia muita maita paremmin ja talous on sukeltanut pelättyä vähemmän. Pankin mukaan kotitalouksien luottamus talouteen on kohentunut, ja lomautusjärjestelmä on hillinnyt työttömyyden nousua.

Vähittäiskauppa on Handelsbankenin mukaan selvinnyt kriisin aikana hyvin, kun taas muulle palvelusektorille koronapandemia on ollut paha isku. Koronan vaikutus teollisuuteen ja rakentamiseen on pankin mukaan ollut verraten vähäinen.

– Vaikka Suomessa talouden vauriot näyttävät jäävän kohtalaisiksi, maailmalla tilanne on huonompi. Tämä pitää yllä epävarmuutta talousnäkymien osalta. Vientisektorin näkymät ovat verraten vaimeat, koska koronakriisi leikkaa talouskasvua päävientimarkkinoilla. Suomen taloudelle suurin riski onkin tällä hetkellä vientimarkkinoiden epävarmuus, pankki kirjoittaa.

Handelsbanken ennustaa maailmantalouden supistuvan tänä vuonna 4,3 prosenttia. Ensi vuonna globaali talous kasvaa 5,2 prosenttia. Vuodelle 2022 pankki ennustaa 3,5 prosentin kasvua.

Handelsbanken ennustaa Suomen työttömyysasteen nousevan tänä vuonna 8,2 prosenttiin ja ensi vuonna 8,3 prosenttiin. Vuonna 2022 työttömyysaste laskee 7,9 prosenttiin.

"Edessä vaikea syksy"

Myös SEB -pankki julkaisi keskiviikkona talousennusteensa. SEB ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 2,9 prosenttia, mutta kääntyvän ensi vuonna 3,2 prosentin kasvuun. Vuodelle 2022 SEB ennustaa 2,2 prosentin talouskasvua.

Myös SEB varoittelee Suomea vientimarkkinoiden riskeistä.

– Toisen vuosineljänneksen lukuja katsoessa Suomen talous näyttää notkahtaneen toistaiseksi verrokkimaita selvästi vähemmän. Edessä on kuitenkin vaikea syksy, kun pandemian vaikutukset iskevät Suomen vientisektoriin, SEB varoittaa ennusteessaan.

Ruotsin talouden SEB arvioi supistuvan tänä vuonna 3,8 prosenttia, mutta uskoo sen kasvavan ensi vuonna 4,2 prosenttia.