Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänä viikonloppuna ylioppilasjuhlia vietetään poikkeusjärjestelyin – osa kaupungeista päättänyt perua juhlat toistamiseen

Viikonvaihteessa juhlitaan kevään ylioppilaita eri puolilla Suomea. Oppilaitoksissa pidettävät juhlatilaisuudet siirrettiin keväältä tähän viikonloppuun koronaepidemian takia sillä edellytyksellä, että juhlien järjestäminen on turvallista. Ensisijainen juhlatapahtuman ajankohta on perjantaina 28. elokuuta tai lauantaina 29. elokuuta.

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi oppilaitokset joutuvat kuitenkin kiinnittämään erityistä huomiota juhlien järjestämisessä.

"Väljyyden luominen on keskeinen asia"

Kuntaliiton erityisasiantuntija Kyösti Värrin mukaan tyypillinen erityisjärjestely juhlissa on se, että juhlien järjestäjät kiinnittävät huomiota riittäviin turvaväleihin. Tämä toteutetaan esimerkiksi rajoittamalla juhlan osallistujamäärää.

– Monella paikkakunnalla osallistujamäärää rajoitetaan eli toisin sanoen juhliin osallistuvat joko ainoastaan ylioppilaat tai lisäksi esimerkiksi vain heidän vanhempansa, jotta juhlissa on mahdollisimman vähän ihmisiä paikalla.

Tilaisuuden turvallisuutta pyritään parantamaan myös porrastamalla juhlia, jolloin kaikki osallistujat eivät ole samaan aikaan tiloissa. Juhlia varten on voitu järjestää myös erillisiä sisäänkäyntejä, jolloin ylioppilaat ja yleisö eivät ole lähikontaktissa keskenään. Joillain paikkakunnilla juhliin osallistujille suositellaan myös kangasmaskin käyttöä.

– Yksi keino on pitää juhlat isommissa tiloissa, jolloin saadaan väljyyttä. Sään salliessa juhlia voidaan pitää ulkotiloissakin. Väljyyden luominen on keskeinen asia tässä, Värri sanoo.

Vaikka oppilaitokset pystyvät tekemään oman osuutensa tartuntariskin pienentämiseksi, Värri korostaa, että jokaisella juhliin osallistujalla on henkilökohtainen vastuu tartuntariskin pienentämisessä.

– Oireilevana ei osallistuta juhliin.

Myös saapumisajalla on merkitystä. Värri suosittelee, että juhliin tuleva saapuu paikalle ajoissa eikä viime tingassa, jolloin sisäänkäynnillä voi olla ruuhkaa.

Osa kaupungeista perunut juhlat

Osa kaupungeista on ilmoittanut, etteivät ne järjestä juhlia nytkään heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi.

– Useimmat lukiot ovat katsoneet, että juhlat voidaan järjestää turvallisesti. Vähemmistö kuitenkin on katsonut, ettei juhlien turvallinen järjestäminen ole mahdollista, Värri mainitsee.

Värrin mukaan oppilaitokset ja koulutuksen järjestäjät ovat arvioineet tapauskohtaisesti, onko juhlien järjestäminen tulevana viikonloppuna turvallista. Päätökset riippuvat paikallisesta tautitilanteesta, sillä tartuntamäärät vaihtelevat hyvin paljon eri puolilla maata. Tilannetta tarkkaillaan päivittäin ja arvioita tehdään viimeiseen asti.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski toivoo, että mahdollisimman moni pääsisi juhlimaan ylioppilasjuhlia tulevana viikonloppuna, mikäli se on mahdollista. Hän kuitenkin muistuttaa, että juhlien peruminen on koulutuksen järjestäjän päätettävissä.

– On valitettavaa, jos järjestäjä katsoo, ettei juhlia pystytä järjestämään turvallisesti, mutta se on järjestäjän itsensä päätettävissä, mikäli kokee, ettei turvajärjestelyistä pystytä huolehtimaan vaaditulla tavalla, Nivukoski sanoo.

Päätökset voivat vaihdella jopa naapurikaupunkien välillä. Esimerkiksi Uudellamaalla Espoo ilmoitti peruvansa ylioppilasjuhlat, mutta Helsinki ja Vantaa pitävät ylioppilasjuhlat suunnitelmien mukaisesti.

Keväällä annetun suosituksen mukaan kevään ylioppilasjuhlat voidaan järjestää samaan aikaan syksyn ylioppilasjuhlien kanssa itsenäisyyspäivän alla, jos niiden järjestäminen ei vielä elokuun lopussa ole turvallista.