Työn verotuksen keventäminen ja suurempi kotitalousvähennys voisivat saada naiset tekemään enemmän palkkatöitä

Korkeasti koulutetut ja korkean tuottavuuden työssä olevat naiset käyttävät Suomessa palkkatyön sijaan aikansa kotitöihin, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan ekonomisti Sanna Kurronen. Tämä ei ole yhteiskunnan kannalta hyvä asia, sillä naisten korkea koulutus menee osin hukkaan, Kurronen perustelee tiedotteessa.

Kurronen on tarkastellut naisten työmarkkina-asemaa Kotityön kahleet -arviossaan. Sen mukaan työn verotuksen keventäminen sekä kotitalousvähennyksen kasvattaminen parantaisivat naisten työmarkkina-asemaa.

Naiset ovat Suomessa miehiä koulutetumpia, mutta kotityöt keskittyvät enemmän naisille. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen perusteella työssäkäyvät naiset tekevät vuorokaudessa tunnin miehiä enemmän kotitöitä. Ansiotyötä naiset tekevät tunnin vähemmän kuin miehet.

Ruotsalaisen selvityksen mukaan kotitalousvähennystä siivous- ja muihin kotitaloustöihin käyttäneet naiset lisäsivät työn tarjontaansa palkkatyössä, Kurronen kirjoittaa. Suomessa nykyinen hallitus leikkasi kotitalousvähennystä ja kasvatti siten verokiilaa ja vaikeutti kotityön teettämistä, hän arvioi.

– Työn verotuksen keventäminen sekä kotitalousvähennyksen kasvattaminen kotitaloustyössä ovat hyviä keinoja sekä lisätä koulutettujen naisten työn tarjontaa että parantaa työllistymismahdollisuuksia alemmilla koulutusasteilla, Kurronen kirjoittaa.

"Isät kartuttavat työkokemusta, äidit siivoavat"

Työuraansa samalla alalla aloittelevilla naisilla ja miehillä palkkaerot ovat Kurrosen mukaan vähäisiä. Palkkaerot näyttävät kasvavan perhevastuiden epätasaisen jakautumisen myötä.

– Kun pienten lasten isät kartuttavat oman alansa työkokemusta, äidit siivoavat, pyykkäävät ja hoitavat lapsia. Äidit lyhentävät työaikaansa tai siirtyvät lapsiystävällisempiin työtehtäviin, Kurronen perustelee.

Osa-aikatyön tekeminen on verrattain yleistä etenkin pienten lasten äideillä.

Kurrosen arvion mukaan kotityön teettäminen voisi lisätä työllisyyttä kahta reittiä. Koulutetut naiset tekisivät enemmän tuottavampaa ansiotyötä ja matalammin koulutetuille työntekijöille aukeaisi lisää työtilaisuuksia kotitaloustyössä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka