Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-jengipomon vaatimus ei mennyt läpi – vanhoja teleaineistoja saa käyttää näyttönä Vuosaaren palkkamurhaoikeudenkäynnissä

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi maanantaina entisen jengipomo Keijo Vilhusen vaatimuksen vanhojen telekuuntelu- ja televalvonta-aineistojen sulkemisesta pois Vuosaaren palkkamurhaoikeudenkäynnistä.

Lokakuussa 2003 tapahtuneesta palkkamurhasta on jo aiemmin tuomittu elinkautisiin neljä ihmistä. Kesällä henkirikoksesta alkoi uusi oikeudenkäynti, jossa murhasta syytetään Vilhusen lisäksi Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota.

Uudessa esitutkinnassa on hyödynnetty vuodelta 2003 telekuuntelu- ja televalvonta-aineistoja, joihin annetut telekuunteluluvat liittyivät tuolloin toiseen, törkeitä huumausainerikoksia koskeneeseen poliisitutkintaan. Vilhunen vaati, että syyttäjä ei saa käyttää niitä näyttönä häntä vastaan murhaoikeudenkäynnissä.

Vilhusen mukaan aineisto oli laittomasti hankittu

Vilhunen perusti vaatimustaan muun muassa sillä, että aineisto oli uudessa tutkinnassa laittomasti hankittu, koska sitä oli säilytetty yli laissa säädetyn viiden vuoden enimmäisajan. Lisäksi Vilhunen vetosi siihen, ettei aineisto ole kokonainen, vaan siitä puuttuu esimerkiksi hänen omia tekstiviestejään, jotka poliisi oli hänen mukaansa hävittänyt.

Käräjäoikeus hylkäsi Vilhusen vaatimuksen. Oikeus katsoi, ettei todisteita ollut hankittu lainvastaisesti, vaikka niiden hävittäminen olikin osin laiminlyöty. Myöskään se, ettei kaikkea aineistoa mahdollisesti enää ole käytettävissä, ei oikeuden mukaan estä aineiston hyödyntämistä.

– On ilmeistä, että esitutkinnassa palautetuksi saadun ylimääräisen tiedon vajavaisuus tai mahdollinen puutteellisuus on sattumanvaraista, eikä se perustu esitutkintaviranomaisten tai syyttäjän tekemään arvioon todisteen merkityksestä ja päätökseen näytön liittämisessä esitutkinta-aineistoon, oikeus katsoi ratkaisussaan.

Oikeus huomioi myös nyt käsiteltävän rikoksen vakavuuden sekä sen selvittämiseen liittyvän suuren intressin. Näistä syistä se katsoi, että aineistoa voidaan käyttää näyttönä ilman, että oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutuminen kokonaisuutena arvostellen vaarantuu.

Oikeudenkäynti pääsee vauhtiin ensi viikolla

Vilhusen ja Aarnion oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa ensi viikon maanantaina. Syyttäjän mukaan Vilhunen osallistui muun muassa palkkamurhan toimeenpanoon ja jälkien peittelyyn sekä sai osan palkkiorahoista.

Vilhunen on kiistänyt syytteen. Hänen mukaan se, että murhasta aiemmin tuomittu kolmikko ilmiantoi hänet rikoskumppaninaan, on kosto siitä, että hän teki yhteistyötä Aarnion kanssa ja toimi poliisin tietolähteenä.

Aarnio sai murhasyytteet, koska syyttäjien mukaan hänellä oli etukäteen yksityiskohtaista tietoa palkkamurhasta, mutta hän ei pyrkinyt estämään sitä.