Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntarahoitus loiventaa ennustetaan Suomen talousromahduksesta viiteen prosenttiin, mutta myös ensi vuoden palautuminen jää aiemmin ennakoidusta

Kuntarahoitus ennakoi tuoreimmassa suhdanne-ennusteessaan, että Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna viisi prosenttia.

Lasku jäisi loivemmaksi kuin mitä rahoituslaitos arvioi edellisessä ennusteessaan kesäkuun alussa. Tuolloin laskuksi ennustettiin seitsemän prosenttia.

Kuntarahoitus leikkaa samalla ennustetaan siitä, kuinka paljon Suomen talous toipuu ensi vuonna. Kesäkuun arvio kolmesta prosentista on vaihtunut 1,5 prosenttiin.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala kertoo tiedotteessa, että koronakriisin välitön vaikutus Suomen kansantalous jäi selvästi ennakoitua pienemmäksi.

– Toisaalta viennin ja investointien jälkisyklisyys on ennakoitua voimakkaampi ja näiden kysyntätekijöiden heikkous painaa Suomen bkt-kehitystä aiempia arvioitamme pidempään, Vesala kirjoittaa.

– Pandemian pitkittyminen hidastaa myös kuluttajien luottamuksen ja siten yksityisen kulutuksen toipumista.

Kuntien lainakanta nousemassa "väistämättä"

Kuntarahoitus myös toistaa arvionsa, että merkittävä osa koronan vaikutuksista nähdään kunnissa vasta ensi vuonna. Kunnat ovat tilapäisesti hyötyneet muun muassa kiireettömän terveydenhuollon lykkäyksistä ja koulujen sulkemisista, mutta vuonna 2021 nämä tilapäiset hyödyt jäävät pois samalla, kun muut talousvaikutukset korostuvat.

Rahoituslaitoksen toimitusjohtaja Esa Kallio ennakoi, että ensi kevään kuntavaalit käydään ennennäkemättömän haasteellisessa taloustilanteessa.

– Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta tulee väistämättä nousemaan ensi vuonna merkittävästi. Nykyisten ja uusien kuntapäättäjien on varauduttava löytämään ja toteuttamaan taloutta vahvistavia toimia omissa kunnissaan tehokkaasti valtuustokauden vaihtumisesta huolimatta, Kallio kirjoittaa tiedotteessa.