Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmastoaktivistit estivät sanomalehtien jakelun Britanniassa

Extinction Rebellion- eli Elokapinaliikkeen aktivistit saartoivat lauantaina kaksi kirjapainoa Britanniassa ja estivät useiden sanomalehtien jakelun. Lontoon ja Liverpoolin lähellä sijaitsevissa kirjapainoissa painetaan muun muassa Times, Daily Telegraph ja Sun.

Kymmenet aktivistit tukkivat tiet painotalojen ulkopuolella ja kytkeytyivät kiinni esteisiin. Poliisi ilmoitti ottaneensa kiinni ainakin yli 60 mielenosoittajaa.

Liike ilmoitti ottaneensa kohteeksi erityisesti News Corp -yhtiön julkaisemat sekä oikeistolaisina pitämänsä Daily Mail- ja London Evening Standard -lehdet, koska katsoo, että ne eivät uutisoi ilmastokriisistä kunnolla.

– Nämä lehtiyhtiöt manipuloivat totuutta oman poliittisen agendansa ajamiseksi, liike tuomitsi lausunnossaan.

Extinction Rebellion on tämän viikon tiistaina aloittanut kymmenpäiväiseksi suunnitellun laajan mielenosoituskampanjan Britanniassa.

Lehtiyhtiöt pahoittelivat lukijoilleen, että paperilehtiä ei saatu jaettua.

"Hyökkäys lehdistön vapautta vastaan"

Britannian poliitikot paheksuivat mielenosoitusta yli puoluerajojen. Sisäministeri Priti Patel tviittasi , että kyseessä on hyökkäys lehdistön vapautta, yhteiskuntaa ja demokratiaa vastaan.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen kansainvälisestä kaupasta vastaava edustaja Emily Thornberry sanoi häiriön olevan vääryys ja haittaavaan ikäihmisiä, jotka jäävät ilman sanomalehteään.

Extinction Rebellion perustettiin Britanniassa toissa vuonna. Se on järjestänyt maassa mittavia mielenosoituksia, ja poliisi on alkanut puuttua niihin yhä tehokkaammin. Viime vuoden syksyllä järjestetyssä mielenosoituskampanjassa poliisi otti kiinni yli 1 700 osanottajaa, kun mielenosoittajat tukkivat suuria osia Lontoon keskustasta.