Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokasyksyiset rengasratsiat toteutuvat rajoitetusti – poliisi valvoo tehostetusti partioinnin ohella

Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin jokasyksyinen rengasturvallisuuskampanja alkaa tällä viikolla. Koronavirusepidemian vuoksi perinteisiä eri paikkakunnilla tapahtuvia renkaiden tarkastusratsioita ja neuvontaa ei pidetä. Poliisi valvoo kuitenkin partiointinsa ohessa autojen renkaiden kuntoa tehostetusti.

Kampanjan järjestäjien mukaan huonossa kunnossa olevat autonrenkaat aiheuttavat vuosittain liikenteessä keskimäärin 28 turhaa ja mahdollisesti vältettävissä olevaa kuolemaa. Renkaat ovat suurin henkilö- ja pakettiautojen ajo-ominaisuuksiin liittyvä riskitekijä. Suomessa kuoli tieliikenteessä viime vuonna yhteensä 211 henkeä.

– Hyvilläkään renkailla ei koko lukua nollata. Kiinnittämällä nykyistä enemmän huomiota rengasturvallisuuteen voitaisiin tilastosta saada pois ainakin osa täysin turhista kuolemista, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora toteaa kampanjan tiedotteessa.

Tieliikennelain mukaan renkaiden pääurien on oltava vähintään 1,6 millimetriä syvät. Tutkimusten mukaan sadekelillä tuo urasyvyys ei kuitenkaan riitä. Nuora muistuttaa, että auton renkaan kriittinen raja on sadekelillä neljä millimetriä.

Kampanjan järjestäjät toivovat, että kuljettajat perehtyisivät vielä nykyistä enemmän omien renkaidensa kuntoon. Nuoran mukaan uudemmilla renkailla ajavat tuntevat ne luonnollisesti paremmin.

– Huolestuttavaa on se, että huonoilla renkailla ajavista vain 26 prosenttia tuntee renkaidensa kunnon. Jos ei tiedä ajavansa huonokuntoisilla renkailla, niiden puutteita ei myöskään osaa paikata riittävän rauhallisella ajotavalla, hän sanoo.