Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pandemia kasvattaa lasten eriarvoisuutta maailmanlaajuisesti, kertoo kysely – lasten elinolojen heikentymisen pelätään jäävän pandemian pitkäaikaiseksi seuraukseksi

Maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen mukaan koronapandemia on syventänyt kuilua köyhien ja hyvin toimeentulevien lasten välillä, kertoo Pelastakaa Lapset ry.

Selvityksen mukaan köyhimpien lasten ravitsemus, pääsy terveydenhuoltoon ja koulunkäyntimahdollisuudet ovat heikentyneet entisestään viimeisen puolen vuoden aikana. Samalla perheväkivallan riski on kasvanut.

– On suuri vaara, että lasten elinolojen heikentymisestä tulee koronapandemian pysyvin, pahin ja kauaskantoisin seuraus, sanoo järjestön kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

Kyselyvastausten mukaan lapsista kaksi kolmasosaa ei ole ollut lainkaan yhteydessä opettajaan koulujen sulkemisen jälkeen. Yli 80 prosenttia arvioi oppineensa tänä aikana vain vähän tai ei lainkaan.

Haastatelluista vähävaraisista lapsista alle prosentti kertoi, että heillä on pääsy internetiin etäopintoja varten.

Lasten kokema perheväkivalta oli lisäksi kaksi kertaa yleisempää perheissä, joissa lapsi joutui jäämään kotiin koulujen sulkeuduttua.

Lähes kaksi kolmesta pienituloisesta kotitaloudesta kertoi vaikeuksista hankkia riittävästi ravitsevaa ruokaa. Lähes puolella oli vaikeuksia hankkia lääkintätarvikkeita.

Pelastakaa Lasten teettämä kysely pandemian seurauksista on laajin tähän asti toteutettu. Siihen osallistui maailmanlaajuisesti yhteensä noin 25 000 lasta ja huoltajaa.