Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israel ja Bahrain normalisoivat suhteensa

Israel ja Bahrain ovat normalisoineet suhteensa, kertovat Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Maat pääsivät sopimukseen asiasta vain vajaa kuukausi sen jälkeen, kun Israel solmi vastaavan sopimuksen Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kanssa.

Maiden yhteisen lausunnon mukaan Israel ja Bahrain solmivat täydet diplomaattiset suhteet.

Suhteet normalisoidaan virallisessa seremoniassa Yhdysvaltain Valkoisessa talossa ensi tiistaina. Samassa tilaisuudessa Israel allekirjoittaa virallisen asiakirjan diplomaattisuhteista myös Arabiemiraattien kanssa.

Arabiemiraattien ja Israelin ilmoitus suhteidensa normalisoimisesta ei nostattanut hurraahuutoja Israelin arkkiviholliselta Iranilta. Penseää suhtautumista lienee luvassa myös Israelin ja Bahrainin sopimukseen. Trump kuitenkin ennusti "hyvin positiivista" kehitystä Iran-kiistassa.

Sekä palestiinalaishallinto että islamistijärjestö Hamas tuomitsivat Israelin ja Bahrainin sopimuksen. Niiden mukaan sopimus oli uusi selkäänpuukotus arabivaltiolta ja aggressio heidän kansaansa kohtaan.

Tätä vuotta ennen Israel oli onnistunut solmimaan rauhansopimuksen ainoastaan kahden arabimaan kanssa. Egyptin kanssa sopimus allekirjoitettiin vuonna 1979 ja Jordanian kanssa vuonna 1994.