Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Melbournessa osoitettiin mieltä koronarajoituksia vastaan, Tshekissä ennätysmäärä tartuntoja, Israelissa tiukat rajoitukset lomakauden ajaksi

Australiassa viranomaiset ottivat kiinni yli 70 mielenosoittajaa koronavirusrajoitusten vastaisessa mielenosoituksessa Melbournessa sunnuntaina. Paikalla oli viranomaisten arvion mukaan noin 250 protestoijaa.

Kyseessä oli jo toinen peräkkäinen päivä, kun Melbournessa osoitettiin mieltä koronarajoituksia vastaan.

Mielenosoitus poiki myös sakkoja liki 180 ihmiselle. Viranomaiset aikovat niin ikään nostaa syytteet yhtä miestä vastaan kiihottamisesta väkivaltaan poliiseja vastaan. Yhtä protestoijaa tullaan syyttämään poliisin kimppuun käymisestä.

Melbourne aikoo lieventää hieman kaupungin erittäin tiukkoja rajoituksia maanantaina. Lievennyksien jälkeen on muun muassa sallittua ulkoilla kodin lähellä kahden tunnin ajan.

Victorian osavaltion pääministerin Daniel Andrewsin mukaan rajoituksia ei voi lieventää liian nopeasti.

– Ei kukaan nauti tästä, mutta meillä ei ole varaa kiistää todellisuutta. Emme voi avata kaikkea. Se ei olisi sen paremmin viisasta kuin turvallistakaan, Andrews sanoi.

Tshekissä ennätysmäärä uusia tartuntoja

Tshekissä on rekisteröity ennätysmäärä uusia koronavirustartuntoja päivän aikana, yhteensä 1 541, kertoo brittilehti Guardian . Kyseessä oli jo kolmas päivä peräkkäin, kun edellisen päivän ennätys rikkoontui ja viides päivä peräkkäin, kun maassa on rekisteröity yli tuhat tartuntaa päivän aikana.

Tshekissä on yritetty välttää uusia tiukkoja koronarajoituksia, jotta maan talous ei kärsisi. Ainoastaan kasvomaskien käyttöä koskevia säännöksiä on tiukennettu.

Myös Saksassa on rekisteröity lähes tuhat uutta koronavirustartuntaa ja kaksi viruksen seurauksena kuollutta, kertoo maan kansanterveyslaitos Robert Koch -instituutti.

Norjassa halutaan varautua toiseen aaltoon

Norjan kansanterveyslaitoksen mukaan maan tulee varautua koronaviruksen toiseen aaltoon, vaikka riski siihen vaikuttaakin tällä hetkellä pieneltä, kertoo uutistoimisto TT.

– Jos se on tullakseen, se tulee syksyn ja talven aikana, kun ihmiset ovat suuremmassa määrin sisällä, sanotaan raportissa.

Norjan kansanterveyslaitoksen edustaja Line Vold sanoi laitoksen verkkosivuilla, että tällä hetkellä riskinä Norjassa ovat pienemmät, etenkin nuorten kokoontumisista alkunsa saaneet tautiryppäät.

Israel palauttaa ainakin kolmen viikon ajaksi rajoitustoimia koronaviruksen vuoksi

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi sunnuntaina, että maan hallitus on päättänyt määrätä kolmen viikon ajaksi kansallisia rajoitustoimia. Syynä on kasvaneet koronaviruslukemat.

– Hallituksen kokouksessa pääsimme ratkaisuun, jossa päätimme määrätä rajoituksia kolmen viikon ajaksi. Rajoituksia on myös mahdollisuus jatkaa kolmen viikon jälkeen, Netanjahu sanoi tv-haastattelussa.

Rajoitukset astuvat voimaan ensi viikon perjantaina, jolloin alkaa juutalainen uusi vuosi ja suosittu lomakausi Israelissa.

– Tavoitteemme on pysäyttää koronaviruksen leviäminen ja vähentää tartuntoja, Netanjahu lisäsi.

Lähipäivinä viranomaiset kertovat tarkemmista rajoituksista. Hallitus esittää, että sisätiloissa järjestettäviin tapaamisiin saisi osallistua enintään kymmenen ihmistä ja ulkotilaisuuksiin 20. Nämä päätökset vaikeuttaisivat muun muassa rukoilua synagogissa. Ravintoloissa syöminen kielletään ja niistä saisi vain ostaa ruokaa mukaan. Lisäksi liikkuminen olisi sallittua vain 500 metrin päähän ihmisten kodeista.

– Tiedän, että nämä toimenpiteet ovat rajuja, mutta nyt ei ole lomailun aika, kuten monilla on ollut tapana. Nyt ei todellakaan ole isojen perhejuhlien aika, Netanjahu muistutti.

Israelissa on vahvistettu yhteensä lähes 154 000 koronavirustartuntaa ja 1 108 ihmistä on kuollut liittyen virukseen. Yhdeksän miljoonan asukkaan Israelissa on miljoonaa ihmistä kohti kuollut 120 ihmistä tilastosivusto Worldometerin mukaan. Suomessa vastaava luku on 61. Worldometerin tiedoissa on esiintynyt ajoittain epäjohdonmukaisuuksia.