Ailaksi nimetty syysmyrsky on aiheuttamassa vahinkoja erityisesti maan länsiosassa, varoittaa Ilmatieteen laitos.
Myrsky aiheuttanee vahinkoja erityisesti Ahvenanmaan, Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnissa myöhäisestä keskiviikkoillasta torstai-iltapäivään saakka.
Rannikon läheisyydessä vahingot voivat olla alueellisesti melko vakavia. Rajujen tuulenpuuskien jakso kestää paikoin lähes vuorokauden, mikä hidastaa ja vaikeuttaa vahinkojen korjaamista.
Myöhemmin torstain aikana voimakkaita puuskia esiintyy laajalla alueella myös muualla maan etelä- ja keskiosassa. Idässä tuulivahingot ovat luonteeltaan yksittäisiä, joskin vahinkopaikkoja voi olla lukumäärältään runsaasti.
– Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas ja pitkäkestoinen. Vaikka tuuliennätyksiä ei tulla lyömään, tilanteessa on läsnä monia vahingoille altistavia tekijöitä, kuten maaperän roudattomuus, myrskypuuskien pitkä kesto sekä puissa olevat lehdet, sanoi tiedotteessa päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta.
Merialueista Aila-myrsky koettelee etenkin Pohjanlahtea, missä myrskyisää tuulta esiintyy jo keskiviikkoiltana. Torstain vastaisesta yöstä alkaen pohjoismyrskyä esiintyy myös etelämpänä olevilla merialueilla, ja lisäksi useilla merialueilla aallokko on kovaa.
Myrskyn odotetaan jättävän jälkeensä merkittäviä tuhoja. Nyt tulossa oleva pohjoisenpuoleinen myrskytuuli on erityisen vahingollinen puille.
Tavallisesti todella voimakkaat rajuilmat tulevat Suomeen vasta marras–joulukuussa.
Runsaita sateita ja tulvariski
Myrskyyn liittyy myös runsaita sateita, jotka painottuvat maan keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosiin. Sadetta voi paikoin kertyä yli 50 millimetriä keskiviikon ja torstain aikana. Alueella on kuluvan syyskuun aikana satanut jo selvästi tavanomaista enemmän.
Suomen ympäristökeskus Syke varoittaa Twitterissä syysmyräkän aiheuttavan ainakin paikallisia tulvia. Syken mukaan rankkasade nostaa jokien pintoja nopeasti Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella. Jokien vedet voivat nousta alaville pelloille, ja lisäksi Pohjois-Savossa järvien vedenpinnat noussevat.
Odotettavissa laajoja sähkökatkoja
Hätäkeskuslaitos varautui soittotulvaan antamalla ohjeita yleisölle Twitterissä .
Myrsky saattaa aiheuttaa ruuhkahuippuja hätänumeroon 112, joten hätänumeroa tulee käyttää harkiten ja oikein. Turhat tiedustelusoitot saattavat viivästyttää todellisessa hädässä olevan avunsaantia kohtalokkain seurauksin.
Puiden kaatuessa moni saa varautua sinnittelemään jonkin aikaa sähköttä. Sähkönjakeluyhtiöt ovat varautuneet laajoihin sähkökatkoksiin Suomessa keskiviikkona ja torstaina, ja monet yhtiöt ovat myös varanneet lisää väkeä viankorjaukseen ja asiakaspalveluun.
Tuhot kuitenkaan tuskin rajoittuvat vain sähkökatkoksiin. Luvatut tuulilukemat riittävät Ilmatieteen laitoksen mukaan irrottamaan kattotiiliä ja jopa savupiippujen hattuja. Merellä myrskyn on varoitettu nostavan laajalti vähintään neljän metrin aallokkoa.
Laivavuoroja peruttu laajasti
Helsingin ja Tallinnan väliä kahdella aluksella liikennöivä Eckerö Line kertoo peruvansa sääolosuhteiden takia torstaina yhteensä kahdeksan lähtöä. M/S Finlandia ei aja torstaina Helsingin Jätkäsaaresta kello 9 ja 15.15 lähteviä vuoroja, kuten ei myöskään Tallinnasta kello 12 ja 18.30 lähteviä vuoroja. Yhtiön toisen aluksen Finbo Cargon vuorot Helsingin Vuosaaresta Tallinnan Muugan satamaan kello 11 ja 19.15 on peruttu, kuten myös Muugasta Vuosaareen ajettavat kello 15.15:n ja 23.30:n vuorot.
Myös Viking Line on perunut vuorojaan Helsinki–Tallinna-välillä sääolosuhteiden vuoksi. Yhtiön Viking XPRS- ja Gabriella-aluksien kello 8, 10.30 ja 16.30 lähtevät vuorot Tallinnaan on peruttu, kuten myös Rosella-laivan lähdöt Maarianhamina–Kapellskär-reitillä.
Vaasan ja Uumajan välillä liikennöivä Wasaline on perunut Vaasasta keskiviikkona lähtevän kello 14.30:n vuoron ja Uumajasta lähtevän kello 19:n vuoron. Lisäksi yhtiö peruu torstain molemmat vuoronsa.
Myös tie- ja raideliikenteeseen vaikutuksia
Liikenteen ohjaamisesta vastaava Traffic Management Finland varoittaa, että myrskyn vaikutukset saattavat näkyä myös tie- ja raideliikenteessä.
– Tuleva syysmyrsky saattaa aiheuttaa puiden kaatumista radoille vahingoittaen muun muassa sähköradan rakenteita ja muuta rautatieinfrastruktuuria. Matkustajille tämän kaltaiset häiriöt vaikuttavat junien myöhästymisinä tai jopa korvaavina kuljetuksina, kertoo tiedotteessa Finrailin liikennepäällikkö Rauno Helander.
Junaliikenteen osalta VR tiedottaa asiakkailleen verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa mahdollisista aikataulumuutoksista tai bussikuljetuksista.
Trampoliinit pois pihoilta
Myrskyyn voi varautua monin eri tavoin. Esimerkiksi Helsingissä pelastuslaitos kehottaa ihmisiä varautumaan keräämällä pihoilta pihakalusteet ja irtotavaran, jotka voivat tuulessa lentäessään aiheuttaa lisävahinkoja. Näihin kuuluvat esimerkiksi trampoliinit.
Auto kannattaa viedä autotalliin tai pois puiden läheisyydestä. Myös veneen huolellinen kiinnitys tulee varmistaa.
Jos tuhoista voi aiheutua välitöntä vaaraa, tulee ottaa yhteyttä pelastuslaitokseen. Vahinkoihin voi hakea korvausta vakuutusyhtiöiltä. Vahingot kannattaa tarkastaa ja valokuvata heti myrskyn jälkeen korvauksien hakemiseksi. Suuremman vahingon tarkastaminen voi vaatia vakuutusyhtiön tarkastuskäyntiä paikan päällä.
– Tee raivaus-, suojaus- ja korjaustöitä itse siltä osin kuin siihen turvallisesti pystyt. Suojaa irtaimisto ja vaurioitunut katto esimerkiksi pressulla. Jos puu kaatuu sähkölinjan päälle, sen pois siirtäminen tulee aina jättää ammattilaiselle, vakuutusyhtiö Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen sanoo tiedotteessa.