Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK:n Häkämies: Hallitus pettää työllisyyspäätöksissä itseään

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää budjettiriihen työllisyyspäätöksiä riittämättöminä ja katsoo, että hallitus yliarvioi isosti lisätyöllisten määrää.

Hallitus laskee riihen päätösten tuovan 31 000–36 000 lisätyöllistä, mutta EK:n laskelmien mukaan todellinen luku on vain noin 15 000–20 000.

– Työllisyys ei näillä hallituksen keinoilla riittävästi nouse. Hallitus on pettämässä itseään ja ohjelmansa, sanoi toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

Budjettiesityksen alijäämän noustessa lähelle 11 miljardia euroa, tarvitaan hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi 78 prosentin työllisyysastetta, EK laskee. Kun päätökset riittävistä rakenteellisista uudistuksista jäävät vaillinaisiksi, ei hallituksen budjettiriihessä rakentama talousohjelma ole uskottava, EK moittii.

EK ilmoittautuu valmiiksi neuvottelemaan eläkeputken poistamisesta, mutta SAK ei lausunnossaan osoita suurta intoa asiaan.

SAK arvioi hallituksen tavoittelevan työttömyysturvan lisäpäivien lyhentämistä tai poistamista.

– SAK ei hyväksy sellaista lähtökohtaa, että työllisyyttä parannettaisiin heikentämällä sosiaaliturvaa ja leikkaamalla työttömien toimeentulosta, sanoi puheenjohtaja Jarkko Eloranta tiedotteessa.

Palvelualat unohtuivat

Hallituksen päätös laskea teollisuuden sähkövero EU:n sallimaan minimiin sai kiitosta EK:n lisäksi myös muun muassa Energiateollisuudelta ja Teollisuusliitolta.

Palvelualan suunnalta kuului sitä vastoin moitteita. Palvelualojen työnantajat Palta piti riihen työllisyystoimia riittämättöminä. Paltan pääekonomisti Martti Pykäri huomautti, että työllisyyden kasvu on nojannut viime vuosina palveluihin, joissa on syntynyt 90 prosenttia uusista työpaikoista. Paljon työllistävät palvelualat tarvitsevat työllisyyden nostoa ja tuottavuuden kasvua.

– Keskeistä on saada aikaan uusia työpaikkoja yksityiselle sektorille ja sitä kautta lisää verotuloja, Pykäri sanoi tiedotteessa.

TKI-rahaa olisi kaivattu

Keskusjärjestöistä Akava olisi toivonut hallitusriihestä selvempää panostusta tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoimintaan.

– Hallitus ei tehnyt riittävästi konkreettisia linjauksia, joilla TKI-panostusten kasvattaminen neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta turvattaisiin, sanoi puheenjohtaja Sture Fjäder tiedotteessa.

Samalla Fjäder kuitenkin paljoksuu budjettiesityksen suurta alijäämää.

–  Menoelvytys on Akavan mielestä kuitenkin liian suurta. Kestävyysvaje, alhainen syntyvyys ja heikko työllisyyskehitys edellyttäisivät toimia, jotka luovat edellytyksiä uudelle työlle ja kasvulle, hän sanoo.