Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: Ihmisoikeustuomioistuin antaa tänään ratkaisun Kauhajoen koulusurmien laiminlyönneistä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antaa tänään tuomionsa Kauhajoen koulusurmista. Ensi viikon keskiviikkona tulee kuluneeksi 12 vuotta siitä, kun 22-vuotias ammattikorkeakoulun opiskelija ampui yhdeksän oman opiskelijaryhmänsä oppilasta, opettajan ja lopuksi itsensä.

Poliisi ei ollut ottanut tekijälle myönnettyä asetta pois, vaikka tälle oli pidetty puhuttelu nettiin lataamistaan väkivaltavideoista ampumista edeltävänä päivänä.

Uhrien lähipiiri katsoo, että Suomen valtio rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklaa, jossa turvataan jokaisen oikeus elämään. Suomen valtio kiistää ihmisoikeusloukkauksen.

Kuopion kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti päättyy loppulausuntoihin

Kuopion kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti päättyy tänään osapuolten loppulausuntoihin.

Oikeudenkäynti Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kesti kahdeksan päivää, ja sen aikana kuultiin yhteensä kymmeniä uhreja ja todistajia. Myös syytettyä 25-vuotiasta miestä kuultiin oikeussalissa.

Hyökkäyksessä Savon ammattiopiston tiloihin viime vuoden lokakuussa kuoli 23-vuotias nainen ja kymmenkunta ihmistä haavoittui tai loukkaantui. Syyttäjä hakee miehelle elinkautista vankeusrangaistusta yhdestä murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Uutuusteos: Suomenruotsalaisten nihkeyttä asuttaa evakkoja liioiteltu

Käsitys suomenruotsalaisten kuntien haluttomuudesta asuttaa sotavuosina karjalaisia evakkoja ei pidä paikkaansa, toteavat historiantutkijat Tuomas Tepora ja Aapo Roselius tuoreessa teoksessaan.

Maanhankintalaissa olleen kielipykälän mukaan ruotsinkielisten ja kaksikielisten pitäjien kielisuhteet saisivat muuttua enintään kaksi prosenttiyksikköä sotia edeltävästä ajasta. Julkisuuteen levisi käsitys, että ruotsinkieliset pääsivät tämän kielipykälän takia helpommalla.

Tepora ja Roselius kirjoittavat, että Etelä-Suomen ruotsinkielisiin ja kaksikielisiin kuntiin asutettiin noin 10 000 suomenkielistä evakkoa. He siteeraavat arvioita, jonka mukaan kielipykälän vuoksi asuttamatta olisi jäänyt korkeintaan 350 perhettä eli toistatuhatta ihmistä.

Hurrikaani Sally on tuonut mukanaan katastrofaalisia tulvia Yhdysvaltoihin, yli puoli miljoonaa ihmistä ilman sähköjä

Yhdysvaltojen eteläosissa Sally-hurrikaani on tuonut historiallisia ja katastrofaalisia tulvia, kuvailee maan hurrikaanikeskus uutiskanava CNN:n mukaan.

Floridassa Pensacolan kaupungissa satoi neljässä tunnissa saman verran vettä kuin yleensä sataa neljässä kuukaudessa, kaupungin pelastuslaitoksen johdosta kerrottiin CNN:lle.

Sally on katkonut sähköt yhteensä yli puolelta miljoonalta ihmiseltä erityisesti Floridassa ja Alabamassa. BBC kertoo myrskyn tuhonneen muun muassa siltoja.

Sally saapui rannikolle varhain keskiviikkona paikallista aikaa kakkoskategorian hurrikaanina. BBC:n mukaan se on laantunut trooppiseksi myrskyksi.

Venezuelan hallinto kiistää YK:n tutkijoiden tiedot surmista ja kidutuksista

Venezuelassa maan hallinto on kiistänyt YK:n tutkijoiden tiedot, joiden mukaan presidentti Nicolas Maduro ja useat hallituksen ministerit ovat todennäköisesti vastuussa tuhansista mielivaltaisista surmista ja järjestelmällisestä kidutuksesta maassa.

YK:n ihmisoikeusneuvoston viime vuonna perustama tutkimusryhmä julkaisi ensimmäisen raporttinsa keskiviikkona. Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza kommentoi asiaa Twitterissä. Hänen mukaansa raportti oli täynnä valheita ja siitä ovat vastuussa Yhdysvalloille kuuliaiset valtiot.

Venezuelassa on käyty pitkään valtataistelua Maduron ja hänen tilalleen presidentiksi julistautuneen parlamentin puhemiehen Juan Guaidon välillä. (Lähde: AFP)

Risteilyjätti Carnival myy vanhempia aluksiaan – yhtiö ryvettyi pahoin koronaviruskriisissä

Maailman suurimpiin risteily-yhtiöihin kuuluva Carnival myy osan risteilyaluksistaan, kertoo Washington Post. Lehden mukaan yhtiö aikoo myydä tänä vuonna 18 alusta eli noin 17 prosenttia laivoistaan.

Kahdeksasta aluksesta on yhtiön mukaan jo tehty kaupat. Ostajia se ei paljasta.

Koronaviruspandemia on iskenyt rajusti matkailualaan, myös risteilyihin. Yhdysvalloissa tautikeskus CDC määräsi maaliskuussa risteilyalukset pysymään satamissa. Kielto jatkuu ainakin syyskuun loppuun.

Carnivalin maine on ryvettynyt pahasti viruskriisissä, sillä useilta sen laivoilta löytyi keväällä tartuntapesäkkeitä. Kymmeniä ihmisiä kuoli ja sadat saivat tartunnan viruksen levittyä Carnivalin eri tytäryhtiöiden aluksilla.