Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion kouluhyökkäyksen uhrit pitävät tekijän katumusta täysin epäuskottavana – "Mikään hänessä ei tue sitä"

Kuopion kouluhyökkäyksen uhrit eivät usko, että 25-vuotias hyökkääjä on oikeasti ryhtynyt katumaan tekoaan. Mies ei poliisikuulusteluissa ilmaissut katumusta teostaan, mutta muutti oikeudenkäynnissä kertomustaan tältä osin.

– (Syytetty) on oikeudenkäynnin aikana kertonut katuvansa, mutta mikään hänen habituksessaan, kehon kielessään ei tue tätä tunnustusta -- hän ei ole ollut mielisairas, psykoottinen tai vajaamielinen. Hän on suunnitellut, punninnut ja harkinnut, sanoi kuolonuhrin äitiä edustava Valentina Schnider loppulausunnossaan oikeudelle.

Samaa sanoi useampaa uhria edustava asianajaja Emilia Vuolle.

– (Syytetyn) katumus on täysin epäuskottavaa. Se ei ole ilmennyt kirjallisista todisteista eikä hänen omasta kuulemisestaan. Jos päädytään siihen, että hän oli alentuneesti syyntakeinen, hänet pitäisi silti tuomita elinkautiseen ottaen huomioon muun muassa hänen vaikuttimensa, syyllisyyden sekä sen, että todistelun perusteella ei ole pois suljettua, että tällaista voisi tapahtua uudelleen, Vuolle sanoi.

Valtaosa miehen uhreista oli hänen opiskelutovereitaan, jotka miehen itsensäkin mukaan olivat kohdelleet häntä hyvin. Kahta uhria edustava asianajaja Karoliina Partanen kertoi toisen heistä kiinnittäneen huomiota siihen, ettei syytetty kertaakaan oikeudenkäynnin aikana kohdistanut katsetta uhreihinsa.

– Hän ei näe (syytetyssä) minkäänlaista aitoa katumusta -- (syytetyllä) olisi myös ollut täällä mahdollisuus pyytää anteeksi tekoaan ja osoittaa, että oikeasti sitä katuu, mutta hän ei ole näin toiminut, Partanen huomautti.

Syyttäjän mukaan mies ymmärsi tekonsa vääryyden

Kahdeksan päivää kestänyt oikeudenkäynti Pohjois-Savon käräjäoikeudessa päättyy tänään osapuolten loppulausuntoihin. Uhrien avustajista useampi nosti puheenvuorossaan esiin miehelle esitutkinnan aikana tehdyn mielentilatutkimuksen, jonka tuloksia käsiteltiin eilen oikeudessa suljetuin ovin.

Osasta avustajien puheista sai käsityksen, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon mukaan mies olisi ollut tekoaikaan syyntakeinen. Myös syyttäjä Antti Kolehmainen sanoi syyttäjäpuolen kantana, että hyökkääjä ymmärsi tekonsa vääryyden ja pystyi säätelemään käytöstään tekohetkellä.

– Syyntakeisuusasiaa käytiin eilen läpi, ja viittaan siihen, mitä olen mielentilakäsittelyn yhteydessä sanonut. Eilinen todistelu, mikä sen jälkeen otettiin vastaan, ei muuta syyttäjän kantaa millään tavalla, päinvastoin. Syyttäjän mukaan (syytetyllä) on ollut kyky säädellä käyttäytymistään ja hän on ymmärtänyt, mitä tekee, Kolehmainen sanoi.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Puolustuksen mukaan mies oli tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen ja siksi hänelle pitäisi määrätä lievempi rangaistus.

Mielentilatutkimus ja sen tulokset ovat salaisia. Oikeuden arvio tutkimuksen tuloksista tulee julki vasta aikanaan annettavassa tuomiossa.

Miestä kuultiin oikeudessa maanantaina. Hän esiintyi salissa rauhallisesti ja ilmeettömänä ja vastasi hänelle esitettyihin kysymyksiin, muttei ilmaissut erikseen myötätuntoa uhrejaan kohtaan.

"Ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää"

Syytetty hyökkäsi miekan kanssa kauppakeskus Hermanin yhteydessä sijainneisiin Savon ammattiopiston tiloihin viime vuoden lokakuun ensimmäisenä päivänä. Surmansa saaneen 23-vuotiaan ukrainalaisnaisen lisäksi hyökkäyksessä haavoittui tai loukkaantui kymmenkunta ihmistä.

Syyttäjän mukaan uhrien vammat huomioiden on ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää.

– Lääkärinlausunnot ja vammankuvaukset tukevat (syytetyn) kertomaa siitä, että hänen pyrkimyksensä oli todella tappaa ja tappaa mahdollisimman monta, syyttäjä Kolehmainen sanoi.

Osalle uhreista jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja, jotka paitsi haittaavat heidän loppuelämäänsä, ovat myös jokapäiväinen muistutus tapahtuneesta, uhrien avustajat kertoivat loppulausunnoissaan. Monet uhreista kärsivät fyysisten vammojen lisäksi myös erilaisista psyykkisistä oireista, kuten ahdistuneisuudesta, pelkotiloista ja takaumista.

Osa opiskelijoista pääsi pakenemaan luokkahuoneesta ilman vammoja. Syyttäjä kuitenkin katsoo, että myös he olivat tilanteessa yhtä lailla hengenvaarassa, koska syytetty valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti. Siksi myös heidän kohdallaan miestä syytetään murhan yrityksestä.

Tuomio syytetylle Joel Marinille annetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. STT kertoo syytetyn nimen jo käräjäkäsittelyn vaiheessa teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden vuoksi.