Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan rajalle koronarajoitusten takia jumiin jääneet juutalaiset kieltäytyvät lähtemästä pois

Ukrainan ja Valko-Venäjän raja-alueella oli torstaina tuhatkunta hasidijuutalaista pyhiinvaeltajaa, jotka ovat jääneet sinne jumiin koronarajoitusten takia. Osa heistä sanoo, etteivät lähde pois, vaikka Ukraina kieltää heiltä maahanpääsyn koronaan vedoten ja Israel on kehottanut kansalaisiaan palaamaan kotimaahan.

Pääasiassa Yhdysvalloista, Ranskasta ja Israelista tulleiden pyhiinvaeltajien tarkoituksena oli matkustaa Ukrainan keskiosassa sijaitsevaan Umanin kaupunkiin ja vierailla siellä rabbi Nachmanin haudalla. Vuonna 1810 kuollut Nachman on hasidijuutalaisten keskeisiä hahmoja.

Joka vuosi tuhannet pyhiinvaeltajat matkustavat haudalle juutalaisten uutenavuotena, jota tänä vuonna vietetään 18.–20. syyskuuta.

Tänä vuonna Ukraina on kuitenkin sulkenut rajansa koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi. Kun pyhiinvaeltajat yrittivät tällä viikolla saapua Ukrainaan, rajavartijat pysäyttivät heidät.

– Odotan ja rukoilen, että he avaisivat rajat, jotta saisimme etuoikeuden olla rabbimme luona. Jos Luoja suo, sanoi Jerusalemista kotoisin oleva Itsik Cohen.

Diplomaattista jännitettä Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä

Ukrainalaisviranomaisten mukaan tilanne ei ole muuttunut maanantaista, jolloin Ukrainan suljettuna olevalle rajalle alkoi kerääntyä pyhiinvaeltajia.

– He tanssivat, he laulavat, he rukoilevat, kertoi Ukrainan rajavartiolaitoksen tiedottaja uutistoimisto AFP:lle.

Tiedottajan mukaan tuhatkunta pyhiinvaeltajaa on Ukrainan ja Valko-Venäjän välisellä ei-kenenkään-maalla ja lisäksi Valko-Venäjän puolella on parituhatta pyhiinvaeltajaa, jotka toivovat voivansa ylittää rajan.

Valko-Venäjän rajavartiolaitoksen mukaan rajan on yrittänyt ylittää yli 1 200 ihmistä, joukossa 337 lasta.

Hasidijuutalaisten pattitilanne raja-alueella on aiheuttanut diplomaattisen jännitteen Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä. Ukrainan viranomaiset syyttivät keskiviikkona Valko-Venäjää siitä, että se oli levittänyt huhuja, joiden mukaan Ukrainan raja saattaisi olla avoinna ulkomaalaisille.