Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenne kulkee taas normaalisti Suomen sekä Norjan ja Ruotsin rajojen yli – valvonta voidaan tarvittaessa käynnistää uudelleen nopealla aikataululla

Liikenne Suomen rajojen yli Ruotsiin ja Norjaan kulkee taas normaalisti, kerrotaan Lapin rajavartioston esikunnasta STT:lle. Liikenne palautui yön aikana rajoituksia edeltäneeseen tilaan.

– Ihan sellaista tavallista rajanylitysliikennettä, mitä on ollutkin. Ei ole vielä nähtävissä mitään sen kummempaa ainakaan tällä hetkellä, kertoi kenttäjohtaja Mika Kouri Lapin rajavartioston esikunnasta yhdeksän aikaan aamulla.

Liikennerajoitusten alettua pystytetyt rajatarkastuspisteet ja muut rajavalvontaan sekä liikenteenvalvontaan liittyvät rakennelmat purettiin keskiyöllä perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Muutamia rajatarkastuskoppeja on rajavartioston mukaan jätetty rajojen yhteyteen, jos matkustusrajoitusten tilanne vielä muuttuu. Ne ovat tällä hetkellä miehittämättömiä, mutta saadaan tarvittaessa nopeasti käyttöön.

– Olemme valmiina sitten hallituksen päätösten perusteella tarvittaessa nopeastikin uudelleen ne järjestämään, Kouri kertoo rajavalvonnasta.

Rajavartijat palaavat omiin yksikköihinsä

Kun hallitus aiemmin teki päätöksen Norjan ja Ruotsin vastaisten rajojen rajavalvonnasta, Rajavartiolaitos siirsi työntekijöitä muualta pohjoiseen rajavalvontaan. Määrä oli huomattava.

– Tavallaan nollasta sataan. Kaikki rajanylityspaikat ovat olleet 24/7 miehitettyinä, Kouri toteaa.

Rajavalvonnan päätyttyä pohjoisen rajoilla työskennelleet rajavartijat palaavat takaisin omiin hallintoyksikköihinsä.

Tilanne on ollut poikkeuksellinen Lapin rajavartiostolle. Länsi- ja pohjoisrajoilla ei tavallisesti ilman poikkeusrajoituksia ole Rajavartiolaitoksen läsnäoloa rajanylityspaikoilla. Siellä ei tehdä rajatarkastuksia, koska Pohjoismaissa voi normaaliolosuhteissa liikkua niiden välisten rajojen yli vapaasti.

– Normaalitilanteessa meidän vahvuus siellä rajatarkastuksissa on nolla, Kouri sanoo.

Alueilla liikkuu kuitenkin normaalitilanteessakin Rajavartiolaitoksen partioita hoitamassa muita rajavalvontaan liittyviä tehtäviä.