Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australiassa lähes 400 hiekkasärkille jumiutunutta valasta on kuollut – kyseessä on todennäköisesti maan historian suurin joukkorantautuminen

Australian Tasmaniassa ainakin 380 hiekkasärkille ajautunutta valasta on pelastusoperaatiosta huolimatta kuollut, kertoo uutistoimisto AFP.

Maanantaina uutisoitiin yli 250 jumiin jääneestä valaasta, ja keskiviikkona pelastajat löysivät 200 jumiin joutunutta valasta lisää. Yhteensä 470 valasta on nyt ajautunut Tasmanian saaren länsiosassa sijaitsevan Macquarie Harbourin lahteen.

Villieläimistä vastaavan paikallisen viranomaisen mukaan 200 valaan parvi löytyi ilmatarkkailun avulla noin kymmenen kilometrin päästä maanantaina löydetyistä valaista. Suuri osa sekä maanantaina että keskiviikkona löydetyistä valaista arvioitiin kuolleiksi jo löydettäessä.

Tapahtumapaikalla on käynnissä valaiden pelastusoperaatio, johon osallistuu noin 60 ihmisen joukko ammattilaisia ja vapaaehtoisia. Tiistaina saatiin pelastettua noin 25 valasta, jotka ohjattiin takaisin avomerelle. Keskiviikon aikana on tähän mennessä pelastettu toiset 25.

Jumiutuneista valaista noin 30 oli edelleen elossa keskiviikkoiltapäivänä paikallista aikaa, kertoi pelastusoperaatiota koordinoiva Nic Deka.

Kaksi tiistaina pelastetuista valaista ajautui yön aikana uudelleen särkälle, mutta suurin osa pelastetuista valaista uiskentelee nyt vapaana avomerellä.

Macquarie Harbourissa jumiin jääneet valaat ovat lajiltaan pallopäävalaita. Ne ovat luonteeltaan hyvin sosiaalisia, joten pelastetut valaat täytyy viedä riittävän kauas muusta parvesta, jotta ne eivät palaisi rantautumispaikalle, Guardian Australia kirjoittaa.

Viranomaiset ovat laajentaneet etsintäaluetta siltä varalta, että lähiseudulta löytyisi vielä lisää valaita.

Mahdollisesti Australian suurin joukkorantautuminen

Valaiden joukkorantautumiset ovat Etelä-Australiassa ja Uudessa-Seelannissa yleisiä, mutta näin suuren valasjoukon jääminen jumiin on kuitenkin harvinaista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä on suurin jumiin joutuneiden valaiden joukko Tasmanian historiassa.

Valasasiantuntija Karen Stockin uusiseelantilaisesta Masseyn yliopistosta arvioi, että Macquarie Harbourin joukkorantautuminen olisi myös suurin koko Australian historiassa, kertoo Guardian Australia.

Maailmanlaajuisesti kyseessä on Stockinin mukaan todennäköisesti historian kolmanneksi tai neljänneksi suurin valaiden joukkorantautuminen.

Joukkorantautumisten syitä ei tunneta

Valaiden joukkorantautumisten syitä eivät tunne edes aiheeseen perehtyneet tutkijat. Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että sosiaaliset pallopäävalaat ovat saattaneet eksyä reitiltään syötyään rannikon läheisyydessä tai seurattuaan yhtä tai kahta eksynyttä valasta.

Tasmanian ympäristöhallinnon meribiologin Kris Carlyonin mukaan joukkorantautumiset ovat "luonnollisia tapahtumia", joita sattuu säännöllisesti Etelä-Australiassa ja naapurimaa Uudessa-Seelannissa. Tuoreissa tapahtumissa ei ole löytynyt viitteitä siitä, että syynä olisivat ihmisten toimet.

Joukkorantautumisen tapahtuessa eläimiä kyllä autetaan, mutta rantautumisia ei kuitenkaan käytännössä voida tulevaisuudessa estää, Carlyon sanoo.

Eloonjääneiden valaiden pelastamisen jälkeen myös sadoille kuolleille valaille on tehtävä jotain. Rantautumispaikalle niitä ei voi jättää, kertoo pelastusoperaatiota koordinoiva Nic Deka tiedotteessa .