Breonna Taylorin ampunutta poliisia vastaan nostettu rikossyytteet Yhdysvalloissa – syytteet nostettiin ampumisten kantautumisesta naapuriasuntoihin

Taylor on yksi poliisiväkivallan uhreista, joiden nimi on ollut esillä Black Lives Matter -mielenosoituksissa viime kuukausien aikana. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Breonna Taylorin ampunutta poliisia vastaan on nostettu rikossyytteet Louisvillen kaupungissa Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto AFP. Poliisia ei uutistoimisto AP :n mukaan kuitenkaan syytetä Taylorin ampumisesta, vaan ampumisesta naapuriasuntoihin ja sen myötä vaaran aiheuttamisesta.

Syytteet vastaavat Suomen rikoslaissa jotakuinkin vaaran aiheuttamista. Poliisi ampui 26-vuotiaan mustaihoisen Taylorin kuoliaaksi tämän omassa asunnossa Kentuckyn osavaltiossa sijaitsevassa Louisvillessa maaliskuussa. Tayloriin osui useita laukauksia.

– Ei yhtikäs mitään Breonna Taylorin murhasta! Tämä on raivostuttavaa ja loukkaavaa, tviittasi Taylorin perheen asianajaja Ben Crump, kun poliisia vastaan nostetut syytteet julkistettiin.

Lehdistötilaisuudessa Kentuckyn osavaltion oikeusministeri Daniel Cameron sanoi AP:n mukaan, että Taylorin asuntoon menneet poliisit olivat ilmoittaneet tulostaan, eivätkä käyttäneet niin sanottua ei koputusta -etsintälupaa. Tilanteessa oli mukana kolme poliisia.

– Kentuckyn lain mukaan poliisien tilanteessa käyttämä voima oli oikeutettua itsepuolustusta. Tämä estää nostamasta rikossyytteitä Breonna Taylorin kuolemasta heitä vastaan, Cameron sanoi.

Cameron on nimetty tapauksen erikoissyyttäjäksi. Myös Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI tutkii tapahtumia.

Taylor on yksi poliisiväkivallan uhreista, joiden nimi on ollut esillä Black Lives Matter -mielenosoituksissa viime kuukausien aikana.

Tapahtumat saivat alkunsa kotietsinnästä

Maaliskuussa Taylorin kuolemaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa poliisin tekemästä kotietsinnästä. Poliiseilla oli niin kutsuttu ei koputusta -kotietsintälupa, jonka perusteella poliisi voi mennä sisään asuntoon asukkaalle ilmoittamatta.

Taylorin poikaystävä, jolla on aseenkantolupa, on kertonut luulleensa, että asuntoon tunkeutuivat ryöstäjät. Hän ampui tulijoita ja haavoitti yhtä poliisia. Tämän jälkeen poliisit ampuivat yli 20 luotia.

Taylor kuoli asuntonsa lattialle sen jälkeen kun häneen oli osunut useita luoteja.

Poliisi oli mennyt asuntoon huumeisiin liittyvän epäilyn takia. Poliisin mukaan asuntoon menneet olivat kuitenkin ilmoittaneet tulostaan. Taylorin perhe ja naapurit ovat kiistäneet poliisin väitteen.

Louisville on sittemmin kieltänyt ei koputusta -etsintälupien käytön.

Viikko sitten Louisvillen kaupunki taipui maksamaan mittavat korvaukset kuolleeksi ammutun Taylorin perheelle. Korvaussumma on 12 miljoonaa dollaria.

Korvauksien maksamisen lisäksi kaupunki on lupautunut tekemään uudistuksia poliisivoimiinsa osana siviilikanteen sovintoratkaisua. Suunnitteilla on esimerkiksi malli, joka ohjaa poliiseja asumaan samoille alueille, joilla he työskentelevät.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka