Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australiassa jouduttu lopettamaan rannalle ajautuneita valaita – nyt pohditaan, mitä tehdään kuolleiden valaiden jäännöksille

Australiassa on jouduttu lopettamaan osa jo kertaalleen rannalta pelastetuista valaista. Syynä on se, että osa veteen saaduista eläimistä ei ole palannut merelle, vaan ne ovat ajautuneet takaisin rannalle.

Kertaalleen pelastettuja valaita on jouduttu lopettamaan ainakin neljä. Kaikkiaan niitä on pelastettu lähes 90.

Tasmanian saaren länsiosassa sijaitsevan Macquarie Harbourin lahteen on ajautunut yhteensä noin 470 valasta. Valaista on kuollut jo kaikkiaan ainakin 380.

– Meillä on vielä muutamia elossa olevia eläimiä, jotka ovat mielestämme elinkelpoisia, sanoi Tasmanian puistoista ja villieläimistä vastaava manageri Nic Deka uutistoimisto AFP:lle.

Päiviä kestäneeseen valaiden pelastusoperaatioon on osallistunut noin 60 ihmisen joukko ammattilaisia ja vapaaehtoisia. Pelastajat joutuvat seuraavaksi myös pohtimaan, mitä tehdään lähes 400 kuolleen valaan jäännöksille.

– Suosisimme mieluiten niiden hävittämistä mereen. Käymme yhä keskusteluita asiantuntijoiden kanssa siitä, minne ne voidaan jättää, Deka sanoi.

"Se on tunteellista"

Macquarie Harbouriin ajautuneet valaat ovat lajiltaan pallopäävalaita. Ne ovat luonteeltaan hyvin sosiaalisia, joten pelastetut valaat täytyy viedä riittävän kauas muusta parvesta, jotta ne eivät palaisi rantautumispaikalle, Guardian Australia kirjoittaa.

–Se on tunteellista – näemme selvästi siteitä ja pariutumisia valaiden välillä, sanoi pelastajana toiminut Sam Thalmann.

Valaiden joukkorantautumiset ja -kuolemat ovat aiheuttaneet paikallisessa väestössä paljon surua. Joukkorantautumiset ovat Etelä-Australiassa ja Uudessa-Seelannissa yleisiä, mutta näin suuren valasjoukon jääminen jumiin on varsin harvinaista.

Valaiden joukkorantautumisten syitä eivät tunne kunnolla edes aiheeseen perehtyneet tutkijat.

Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että sosiaaliset pallopäävalaat ovat saattaneet eksyä reitiltään syötyään rannikon läheisyydessä tai seurattuaan yksittäisiä eksyneitä valaita.