Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Navalnyin tiedottaja: Venäläistuomioistuin on jäädyttänyt oppositiojohtajan asunnon ja pankkitilit

Venäläistuomioistuin on määrännyt oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin asunnon hukkaamiskieltoon sekä päättänyt tämän pankkitilien jäädyttämisestä. Asiasta kertoo Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh Twitterissä . Hänen mukaansa tuomioistuin teki päätökset, kun Navalnyi makasi koomassa saksalaissairaalassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tiedottajan jakamalla videolla kerrotaan, että oikeuden edustajat olisivat ilmoittaneet elokuun lopulla kiellosta, joka kohdistuu Moskovassa sijaitsevaan asuntoon. Määräys koskee Navalnyin omistamaa osuutta asunnosta.

Oppositiomedia Meduzan mukaan tämä tarkoittaa sitä, ettei asuntoa voida myydä tai lahjoittaa eikä sitä vastaan voi ottaa lainaa.

Jarmysh kertoi AFP:lle, ettei oikeuden määräys estä Navalnyia asumasta asunnossa.

Määräykset liittyvät viime vuonna tehtyyn oikeuden päätökseen. Lokakuisen päätöksen mukaan Navalnyi, hänen läheinen liittolaisensa Ljubov Sobol ja Navalnyin korruptionvastainen FBK-järjestö joutuvat yhdessä maksamaan venäläiselle liikemiehelle Jevgeni Prigozhinille 88 miljoonan ruplan eli noin 980 000 euron korvaukset.

Venäläisliikemies vannoi "tuhoavansa" Navalnyin

Meduza kertoo, että Prigozhinin yritys Moskovsky Shkolnik oli haastanut oppositiopoliitikot oikeuteen maan hallintoon yhdistetyn liikemiehen yrityksen maineen vahingoittamisesta. AFP:n mukaan Moskovsky Shkolnik on catering-alan yritys, joka tekee kouluaterioita.

Oppositiopoliitikot olivat syyttäneet Prigozhinia moskovalaiskoululaisten keskuudessa esiintyneistä punatautitartunnoista, jotka on yhdistetty pilaantuneisiin lounaisiin, kertoo Moscow Times -sanomalehti.

AFP:n mukaan Sobol oli sanonut elokuun lopulla, että oikeuden edustajat olivat veloittaneet hänen pankkitileiltään hänen osuutensa määrätyistä korvauksista. Tämä toimi jätti oppositiovaikuttajan pankkitilit pahasti miinukselle.

FBK sen sijaan muutti laillista statustaan, jotta se voisi välttää sakkorangaistuksen maksamisen.

Lehden mukaan Prigozhin vannoi aiemmin "tuhoavansa" Navalnyin, jos hän selviää myrkytyksestä.

Jarmysh sanoi lehden tuomioistuimen asettuneen Prigozhinin puolelle sen sijaan, että se olisi puoltanut lapsia, joihin tapahtumat vaikuttivat.

– Seurauksena he pidättivät koomassa olleen henkilön omaisuutta ja asunnon, Jarmysh sanoi Moscow Timesin mukaan.

Prigozhin tunnetaan Moscow Timesin mukaan myös lempinimellä "Putinin kokki", koska hänellä on läheiset siteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Oppositiojohtaja pääsi tällä viikolla sairaalasta

Navalnyi pääsi tiistaina sairaalahoidosta. Häntä hoidettiin Saksassa berliiniläissairaala Charitessa yhteensä 32 päivää, joista 24 tehohoidossa. Hän oli pitkään keinotekoisessa koomassa ja hengityskoneessa.

Aleksei Navalnyi myrkytettiin elokuussa, kun hän oli palaamassa matkalta Siperiasta. Navalnyi alkoi voida huonosti kesken lennon, ja kone teki välilaskun Omskissa. Omskilaissairaalasta hänet siirrettiin parin päivän kuluttua Berliiniin, vaikka Venäjän viranomaiset yrittivät aluksi estellä siirtoa.

Saksalaisen sotilaslaboratorion sekä ranskalaisen ja ruotsalaisen laboratorion mukaan oppositiopoliitikko myrkytettiin Novitshok-hermomyrkkyihin kuuluvalla aineella. Novitshok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä myrkytettiin myös entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär Britanniassa.

Venäjän johto on koko ajan kiistänyt tiedot myrkytyksestä ja vaatinut päästä tutkimaan itse saksalaisten ottamia näytteitä.

Moscow Timesin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB esti torstaina tutkintapyynnön, jonka oli määrä kohdistua havaintoihin, joiden mukaan turvallisuuspalvelun edustajat olisivat seuranneet Navalnyia koko hänen Siperian matkansa ajan.

Navalnyi jää toistaiseksi Saksaan

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Navalnyin päästyä sairaalasta Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi miehen olevan vapaa palaamaan Venäjälle milloin vain, kuten kuka tahansa Venäjän kansalainen.

Jarmysh kertoi kuitenkin aiemmin tällä viikolla, että Navalnyi jää toistaiseksi Saksaan, jossa hän jatkaa kuntoutumistaan. Tiedottaja on kuitenkin kertonut AFP:lle, että oppositiojohtaja aikoo palata vielä Venäjälle, jossa Navalnyi ja hänen liittolaisensa ovat jatkuvasti viranomaisten ja hallinnon silmätikkuna.

Oppositiohahmoihin on kohdistettu Venäjällä toistuvasti kotietsintöjä, oikeuskanteita ja niin Navalnyi kuin hänen liittolaisensakin ovat olleet myös toisinaan telkien takana.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

---

Korjattu uutista klo 20.40: Navalnyi, Sobol ja FBK joutuvat maksamaan venäläisliikemiehelle noin 980 000 euron korvaukset, eivätkä noin 980 miljoonan euron suuruisia korvauksia kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.