Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainassa 26 ihmistä on kuollut sotilaskoneen pudottua maahan Harkovan alueella

Ukrainassa 26 ihmistä on kuollut sotilaskoneen pudottua maahan Harkovan alueella, kertovat maan viranomaiset.

Uutistoimisto Tassin ja Kyiv Postin mukaan 25 ihmistä kuoli ja kaksi ihmistä vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan, ja heistä toinen kuoli sairaalassa.

Harkovan alue on Ukrainan itäosassa lähellä Venäjän rajaa. Ukrainan ilmavoimien mukaan Antonov-26-kuljetuskoneen kyydissä oli yhteensä 27 ihmistä, joista suurin osa oli kadetteja ja loput miehistön jäseniä.

Onnettomuuden syy ei vielä ole selvillä, mutta uutistoimisto AFP kertoo Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n kertovan lausunnossaan, että lentäjä oli ilmoittanut yhden moottorin vikaantuneen. Seitsemän minuuttia myöhemmin kone syöksyi maahan.

Tassin tietojen mukaan tutkinnassa esillä pidetyt vaihtoehdot ovat tekninen vika, lentäjien tai lennonjohdon virhe tai koneen puutteellinen huolto.

Onnettomuus tapahtui perjantaina hieman ennen iltayhdeksää. Kyseessä kerrotaan olleen harjoituslento.

Presidentti ja EU lähettävät surunvalitteluja

Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmaissut surunvalittelunsa "kauheasta tragediasta" ja kertonut matkustavansa onnettomuuspaikalle.

– Luomme suurella kiireellä komission tutkimaan tragedian syitä ja olosuhteita, presidentti kirjoitti Facebookissa .

Myöhemmin Zelenskyi ilmoitti julistavansa syyskuun 26. päivän surupäiväksi.

Myös EU on lähettänyt surunvalittelunsa onnettomuudessa kuolleiden omaisille.

– Ajatukseni ovat henkensä menettäneiden perheiden ja ystävien tykönä, kommentoi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell Twitterissä turmaa.

Harkova sijaitsee muutaman sata kilometriä luoteeseen Donetskista ja Luhanskista, jossa Ukrainan hallituksen joukot ovat taistelleet Venäjän tukemia kapinallisia vastaan jo vuosia. Uutistoimisto AFP:n mukaan onnettomuuspaikalta oli etäisyyttä rintamalinjoihin noin sata kilometriä.

Ukrainassa on tapahtunut useita harjoituslento-onnettomuuksia viime vuosina. Joulukuussa 2018 Su-27-hävittäjän lentäjä kuoli onnettomuudessa, ja vain kaksi kuukautta aiemmin ukrainalainen ja yhdysvaltalainen lentäjä kuolivat saman konemallin onnettomuudessa Ukrainan ja Naton yhteisissä harjoituksissa.

Vuonna 2002 läntisessä Ukrainassa koettiin poikkeuksellisen verinen lento-onnettomuus, jossa ilmailunäytökseen osallistunut Su-27 putosi taivaalta katsojien päälle. Surmansa sai 77 ihmistä.