Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Pekka Haavisto kuultavana perustuslakivaliokunnassa virkarikosepäilystä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on tänään eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuultavana virkarikosepäilystä. Haavisto saapuu kuultavaksi asianajajansa kanssa.

Perustuslakivaliokunta selvittää, rikkoiko Haavisto velvollisuuksiaan ministerinä tai menetteli muutoin lainvastaisesti, kun hän siirsi ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen pois al-Holin erityisedustajan tehtävistä. Haavisto on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Oppositio prässää hallitusta työllisyystoimista ja painavasta velkataakasta

Oppositiopuolueet yrittävät tänään horjuttaa hallitusta vähäisinä pitämistään työllisyystoimista. Välikysymyksen takana ovat kaikki oppositiopuolueet eli perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike nyt.

Tämä on toinen kerta, kun pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus vastaa välikysymykseen. Maaliskuussa perussuomalaiset perui kysymyksensä turvapaikkapolitiikasta koronatilanteen pahennuttua.

Vuosaaren palkkamurhaoikeudenkäynnissä kuullaan Aarniota ja Vilhusta

Vuosaaren palkkamurhaoikeudenkäynnissä kuullaan tänään syytettyjä, Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota ja entistä jengipomoa Keijo Vilhusta.

Molempia syytetään murhasta toisessa oikeudenkäynnissä, joka vuonna 2003 tehdystä palkkamurhasta on järjestetty. Ensimmäisessä oikeudenkäynnissä neljä miestä tuomittiin elinkautisiin.

Uudessa oikeudenkäynnissä Jari Aarniota syytetään murhasta, koska syyttäjien mukaan Aarnio ei pyrkinyt estämään palkkamurhaa, vaikka tiesi siitä etukäteen. Vilhusta syytetään osallistumisesta palkkamurhan järjestelyihin.

Rovaniemen hovioikeudesta tulossa tuomio toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon kunnianloukkaussyytteistä

Rovaniemen hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa jutussa, jossa toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoota syytetään oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

Käräjäoikeudessa Vehkoo tuomittiin sakkoihin. Vehkoo valitti käräjätuomiosta hovioikeuteen.

Syyte koskee Vehkoon yksityistä Facebook-kirjoitusta, jossa hän luonnehti Lokkaa esimerkiksi rasistiksi ja natsipelleksi. Käräjäoikeuden mukaan solvaavien sanojen tarkoituksena oli Lokan halventaminen. Oikeus katsoi myös, että arvostelu ja haukkumasanojen käyttö kohdistui Lokan henkilöön eikä Lokan toimintaan politiikassa.

Tutkimus: Omaishoitajat kokevat sekä fyysistä että psyykkistä haittakuormitusta – työnohjauksesta ja vertaistuesta olisi hyötyä

Omaishoitajat kokevat työssään sekä fyysistä että psyykkistä haittakuormitusta, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamasta Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan omaishoitajat hyötyisivät muun muassa ammatillisesta työnohjauksesta, lyhytterapiasta, vertaistuesta sekä säännöllisestä kehon hyvinvoinnin tukemisesta kuten kotifysioterapiakäynneistä.

Suomessa on arvioitu vuonna 2014 olevan 350 000 pääasiallista omaisten auttajaa, joista noin 60 000 tekee ympärivuorokautisesti sitovaa ja vaativaa omaishoitotyötä.

Kyllikki Saaren murha jäi kansakunnan kollektiiviseen muistiin – Tuore kirja etsii syitä sille, miksi henkirikos vangitsi suomalaisten mielet

Kyllikki Saaren murha on jättänyt jäljet kansan muistiin. Tuore kirja analysoi sitä, miksi tämä yksittäinen henkirikos on herättänyt niin paljon kiinnostusta.

Syitä voi etsiä niin murhan tapahtumaketjusta kuin 1950-luvun henkisestä maisemasta. Nuorten naisten kuolemat olivat melko harvinaisia, kuvaukset uhrista viattomana maalaistyttönä lisäsivät järkytystä ja viimeistään suuret hautajaiset synnyttivät kansallisen ilmiön. Muistoa ovat ylläpitäneet myös monet journalistiset ja kulttuurituotteet.

Trump puolusti väittelyn aluksi korkeimman oikeuden nimitystään: "Vaaleilla on seurauksia"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolusti presidentinvaalien ensimmäisen tv-väittelyn aluksi oman ehdokkaansa Amy Coney Barrettin nimittämistä korkeimpaan oikeuteen ennen vaaleja.

Trump huomautti, että republikaanit voittivat vaalit vuonna 2016 ja että vaaleilla on seurauksia. Vastaehdokas Joe Biden puolestaan sanoi, että asian kanssa pitäisi odottaa vaalien yli, jotta yhdysvaltalaisilla olisi oikeus ilmaista mielipiteensä.

Bidenin ja Trumpin ensimmäinen väittely alkoi Suomen aikaa aikaisin aamulla Clevelandissa Ohiossa. Väittelyjä pidetään syksyn aikana yhteensä kolme.

Trump pilkkasi Bidenia maskin käytöstä

Presidentinvaalien ensimmäisessä tv-väittelyssä presidentti Donald Trump pilkkasi vastaehdokastaan Joe Bidenia maskin käyttämisestä.

Presidentti esitteli rintataskussaan olevaa maskia ja sanoi pitävänsä sitä silloin, kun tarvitsee. Trump sanoi Bidenin pitävän maskia aina kun hänet näkee, vaikka lähimmät ihmiset olisivat 200 metrin päässä.

Bidenin puolustaessa maskien käyttämistä keinona estää koronaviruksen leviämistä Trump puhu hänen päälleen ja kyseenalaisti niiden hyödyn.

Bidenin ja Trumpin ensimmäinen väittely alkoi Suomen aikaa aikaisin aamulla Clevelandissa Ohiossa. Väittelyjä pidetään syksyn aikana yhteensä kolme.

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii välitöntä loppua taisteluille Vuoristo-Karabahissa

Hätäkokouksen pitänyt YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut välitöntä loppua Vuoristo-Karabahin alueen taisteluille Armenian ja Azerbaidzhanin joukkojen välillä. Usean päivän jatkuneissa taisteluissa on kuollut lähes sata ihmistä.

Turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata tukivat yksimielisesti YK:n pääsihteerin vetoomusta väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Azerbaidzhan ja Armenia ovat kiistelleet Vuoristo-Karabahin alueesta vuosikymmenten ajan. Maat ovat syytelleet toisiaan sunnuntaina puhjenneiden väkivaltaisuuksien aloittamisesta. (Lähde: AFP)

Koronapaineesta kärsinyt Disney irtisanoo 28 000 ihmistä huvipuistoistaan

Viihdejätti Disney on ilmoittanut irtisanovansa noin 28 000 ihmistä huvipuistoistaan Yhdysvalloissa koronaviruksen vuoksi, kertovat uutiskanava CNN ja sanomalehti Guardian. Yhtiön mukaan kaksi kolmasosaa irtisanottavista on osa-aikaisia työntekijöitä.

Disney sulki huvipuistonsa maailmanlaajuisesti keväällä pandemian iskiessä, mikä teki syvän loven yhtiön tulokseen. Ensimmäisen vuosineljänneksen liikevoitot laskivat 91 prosentilla.

Sittemmin yhtiö on avannut huvipuistonsa uudelleen Kalifornian Disneylandia lukuun ottamatta, mutta kävijämäärät ovat rajoitettuja.

Calgary Flamesin Juuso Välimäki siirtyy lainaan Ilvekselle Liigaan

Kanadalaisessa NHL-joukkue Calgary Flamesissa pelaava puolustaja Juuso Välimäki siirtyy lainasopimuksella Tampereen Ilvekseen Liigaa varten, tiedottaa Calgary Flames Twitterissä.

Asiasta aiemmin kertoneen Iltalehden mukaan Flamesiin vuonna 2017 siirtynyt Välimäki ei pelannut viime kaudella yhtäkään ottelua leikkausta vaatineen polvivamman vuoksi.

Välimäki oli Flamesin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2017. Hänet varattiin numerolla 16.